Japanners geven masterclass Robotica aan leerlingen Vakhuis

2016/07/11

Uit de Vakhuis programmeerlessen die gegeven worden op RVC de Hef zijn drie leerlingen geselecteerd voor de masterclass Robotica onder leiding van 2 Japanse robotontwerpers en -bouwers. In deze workshop mochten ze hun kennis inzetten om de software van de humanoid robot PLEN2, ontwikkeld door het bedrijf PLEN-project in Osaka te testen.

De leermeesters ICT, Ragnhild Smeets en Sander Vroegindeweij, hebben de robotbouwers van PLEN2 in Tokio ontmoet in het FabCafe. De robotontwerpers zijn on tour in Europa en doen na Londen, Parijs en Moskou, ook Rotterdam aan.

De Vakhuiskinderen Aydan, Kaw en Marvin werden hartelijk ontvangen bij de Bouwkeet, een makerspace in Delfshaven. Na een rondleiding lieten de Japanners zien waar hun robot toe in staat is. Alles wordt open source aangeboden. De hardware biedt gebruikers de mogelijkheid om de buitenkant zelf vorm te geven en te printen met een 3D printer.

Ook het programmeerprogramma is open source, de informatie delen de  robotbouwers internationaal in verschillende workshops. De leerlingen testten het programma op gebruikersvriendelijkheid, ze kregen de robot goed in beweging en zelfs het programma waardoor de robot jouw bewegingen weerspiegelt ging werken!

Een leerzame middag die ze niet snel zullen vergeten. Volgend schooljaar gaan ze weer geïnspireerd verder met hun roboticalessen op weg naar de First Lego League wedstrijd.

Leerlingen testen software Japanse robotmakers. from Rotterdam Vakmanstad on Vimeo.