Schooltuin obs De Globe geüpgrade naar educatieve tuin

2016/05/26

Op woensdag 25 mei is de tuin van obs De Globe officieel heropend en omgedoopt tot educatieve tuin. Op dit stuk groen van het schoolplein worden lessen gegeven in het kader van de Groenlijn binnen het onderwijsprogramma Fysieke Integriteit van Rotterdam Vakmanstad.

Docenten van Rotterdam Vakmanstad laten leerlingen uit groep 1 t/m 8 tijdens de biologie- en tuinlessen kennismaken met de natuur en de impact die dat heeft op hun leefomgeving. De lessen worden gegeven op beide locaties van de school.   

De coördinatie van de vernieuwing van het complex was in handen van RVS. Het ontwerp en de aanleg zijn uitgevoerd door Creatief Beheer.  

Directeur Han de Jonge en adjunct-dir. Koos van Hattum van obs De Globe zijn tevreden over het eindresultaat. Ook Henk Oosterling, directeur Rotterdam Vakmanstad is blij dat de inspanningen zich vertaald hebben in een mooie groene educatieve omgeving.

Vakdocenten Hans Clauzing en Twan Janssen: “Wat wij willen is de kinderen bewuster maken van hun leefomgeving, daarnaast hun zintuigen prikkelen door ze dingen te laten proeven, ruiken en zien. En door ze te laten genieten van het feit dat er natuur is, ook in de stad”.

“Een tuin moet zich zetten, pas over enige tijd wordt de investering zichtbaar”, aldus Rini Biemans, directeur Creatief Beheer. Tuinieren is volgens hem op afstand de gezondste activiteit. “Het verblijf in de natuur werkt ontstressend, mentaal en fysiek wordt er iets van je gevraagd”.  Alle aanwezigen kregen van Biemans een zaadje van een tuinboon dat ze naar eigen inzicht in de grond mochten stoppen. Hiermee was de officiële heropening een feit.

Groenlijn Fysieke Integriteit

Groep 1 t/m 8: biologie- en tuinlessen

Inzet
In de Groenlijn staat het aanleren van kennis omtrent leefwereld en de natuur centraal en werken we intensief aan de ombuiging van een wegwerpcultuur richting een ecosociale zorgcultuur. Leerlingen krijgen door werken in de tuin en ecolessen inzicht in cyclische processen. Zo wordt duurzaamheid spelenderwijs een onderdeel van hun handelen.

Foto's
– Bekijk hier het fotoalbum