Hare Majesteit Koningin Máxima was donderdagmiddag 19 mei in Utrecht aanwezig bij de start van de landelijke activiteitenweek 'Kansen Krijgen Kansen Pakken'.

Het project laat zien hoe jonge mensen met een niet-westerse achtergrond barrières hebben overwonnen en kansen hebben gepakt. Documentaire drieluik Kansen Krijgen Kansen Pakken vertelt de verhalen van maatschappelijk betrokken Nederlanders met een niet-westerse achtergrond. Jonge mensen, van wie de (groot-) ouders ooit als gastarbeider hier naartoe kwamen, die zich hebben ontwikkeld tot Nederlandse wereldburgers.

Kansen Krijgen Kansen Pakken volgt negen hoofdpersonen, waaronder een huisarts, een accountant, een marktkoopman, een jongerenwerker en een docent tijdens hun werk, met familie, in hun buurt, op school en thuis. Ze zijn in Nederland geboren en getogen, hebben tegenslagen overwonnen en kansen gepakt. Door hun achtergrond schakelen ze met gemak tussen verschillende culturen en identiteiten. Ze zijn Nederlander, maar ook Turk, Marokkaan, Ghanees, moslim, christen, atheïst, liberaal of socialist. Welke stappen hebben zij gezet? Hoe hebben zij barrières doorbroken en wat moesten zij daarvoor doen en laten?

Rachid el Ousrouti, directielid van Rotterdam Vakmanstad is één van de hoofdpersonages in de documenaire Kansen Krijgen Kansen Pakken. “Ik zie dat de samenleving verhardt. Niet je afkomst, uiterlijk of religie  is van belang, maar jouw bijdrage aan de toekomst. Met Rotterdam Vakmanstad leren wij kinderen skills die hen fysiek evenwichtiger maken, sociaal weerbaarder en mentaal veerkrachtiger.”

 Het project Kansen Krijgen Kansen Pakken bestaat uit educatieve clips, een website www.kansenkrijgen.nl en landelijke campagne activiteiten die 19 mei van start is gegaan. Rotterdam Vakmanstad gebruikt de educatieve clips in haar onderwijsprogramma’s. Het documentaire drieluik wordt uitgezonden door de NTR, op zondag 22 mei, 29 mei en 5 juni 2016 om 21.05 uur op NPO 2. Kijk ook op:  

https://www.youtube.com/watch?v=K9wFfJRoq7E

http://www.ntr.nl/site/nieuws/Documentaire-drieluik-Kansen-Krijgen-Kansen-Pakken/198/

 

Foto's
– Bekijk hier het fotoalbum