Brede Vakantieschool niet meer weg te denken.

2015/08/13

De Brede Vakantieschool (BVS) 2015 zit er bijna op. Dit jaar is de vakantieschool volledig gefocust op de leerlingen van de Bloemhofschool. De Oranjeschool en de Sleutel voor wie Vakmanstad de afgelopen jaren de vakantieschool organiseerde zijn op eigen kracht verder gegaan. De BVS Bloemhof is dit jaar afgetrapt door Sandra van Dam en mevrouw Compaan van Curiosityworld. De dames geven kinderlezingen en workshops over wetenschappelijke onderwerpen zoals sterrenkunde, geologie, archeologie en geschiedenis.

Aan de hand van het thema van de BVS 2015: ‘Ontwikkel je eigen land’ zijn de deelnemers getriggerd om na te denken over een nieuwe wereld, een eigen nieuwe leefomgeving zoals ze die zouden willen vormgeven. Het programma bestaat ook dit jaar uit lessen taal en rekenen, tuin/ecosofielessen en diverse excursies naar musea en andere culturele instellingen.

Bijzonder dit jaar is het bezoek aan het groente- en fruitbedrijf van de familie Snoei in het Zeeuwse Poortvliet in de gemeente Tholen. De familie bemant iedere woensdag en zaterdag een stand op de Afrikaandermarkt. De koks van de schoolrestaurants van de Bloemhofschool en van de andere scholen die meedoen aan het traject Fysieke Integriteit van RVS, zijn sinds zes jaar vaste afnemers van de producten van het bedrijf. Bakfietsen volgeladen met seizoensgroenten en fruit vinden hun weg naar de schoolkeukens. De excursie sluit aan op de tuin- en ecosofielessen die ook tijdens de Brede Vakantieschool worden gegeven. Daarnaast zien de leerlingen en ouders waar de producten echt vandaan komen. Zo wordt het concept fysieke integriteit circulair in de praktijk uitgewerkt. Van grond tot mond en omgekeerd. Van groente op het bord, naar voelen en ruiken in de eigen tuin tot schaalvergroting en zaaien en oogsten in de boomgaard.  

Op het programma staan verder excursies naar Archeon, de Kunsthal, de Rotterdamsche Manege in Kralingen, de Natuurschool in Stellendam. Aan het eind van de vakantieschool presenteren de kinderen hun werkstukken en nieuw opgedane skills aan ouders, familieleden en vrienden. De afsluiting van de Brede Vakantieschool is volgens traditie op het eiland Tiengemeten.

Achtergrond Brede Vakantieschool
De Brede Vakantieschool Bloemhof is in de zomer van 2012 voor het eerst gehouden. Aansluitend  op het huiswerktraject van Fysieke Integriteit gaan leerlingen van de OBS Bloemhof  in de 4e en 5e week van de zomervakantie terug naar school. Het accent ligt op het bijspijkeren van rekenen en taal en via excursies en ‘bliksemstages’ kennismaken met culturele organisaties en instellingen buiten de wijk. Met de Brede Vakantieschool wil Rotterdam Vakmanstad de cognitieve achterstand, die in de zes weken durende zomervakantie vaak ontstaat, beperken en de transitie naar het nieuwe schooljaar vergemakkelijken.

Foto's
– Bekijk hier het fotoalbum