Eerste jaar Hef TV op RVC de Hef

2015/07/08

In  schooljaar 2014-2015 hebben SKVR, Vakmanstad en RVC de Hef de krachten gebundeld om het televisiestation Hef TV op te zetten. Een groep van 12 gemotiveerde leerlingen vormt de redactie van het tv-programma en krijgt gedurende het hele schooljaar in de leertijduitbreiding les in het maken van televisie. Ze werken in groepjes aan programma-items als interviews, sketches, reportages en recensies. Hef TV wordt vier keer per schooljaar uitgezonden op Open Rotterdam.  

Werkwijze
Voor Hef TV is doelbewust gekozen voor de aanpak van een werkplaats omdat in dit concept de interesse van de leerling voorop staat. Het idee daarachter is dat het een positieve leerervaring oplevert als je iets vanuit de eigen interesse doet. Want als je iets vanuit je eigen interesse doet doe je ook meer je best en wordt het eindresultaat mooier en beter. Leerlingen zijn trots op het eindresultaat en krijgen zo meer zelfvertrouwen. 

Terugblik
We kijken tevreden terug op het eerste jaar Hef TV. Naarmate het jaar vorderde stapten de vakdocenten over op een meer coachende rol en legden de keuze voor programma items volledig bij de leerlingen neer. Leerlingen leerden zo brainstormen over onderwerpen, afspraken maken en interviews regelen, apparatuur hanteren, oplossingen bedenken voor onvoorziene kwesties, interviewen, presenteren en monteren. Ze leerden hun eigen talenten kennen en ontwikkelden voorkeuren voor functies binnen Hef TV. Bij alle leerlingen zien we dat ze beduidend beter presenteren en makkelijker hun idee onder woorden kunnen brengen. Hoewel ze bij tijd en wijlen aangemoedigd moeten worden, hebben ze een meer proactieve houding ontwikkeld als het gaat om de werkzaamheden die opgepakt moeten worden.

Successen van leerlingen
We zijn trots op de crew van Hef TV. Een paar voorbeelden: Twee meiden hebben zich volledig toegelegd op presenteren en kijken of zie hier na school iets mee kunnen gaan doen. Een paar gamers maken recensies van nieuwe games en hebben zelf uitgevonden hoe ze daarbij gebruik kunnen maken van een bluescreen. Een leerling durfde aan het begin van het schooljaar nog geen telefoontje te plegen omdat hij bang was dat mensen hem niet zouden verstaan. Nu wil hij journalist worden en maakt zijn eigen filmpjes.

Hef TV maken kunnen we niet alleen. Onze dank gaat uit naar Jeffrey en Anil die zich wekelijks als vrijwilliger (student Humanistiek)en stagiair (Grafisch Lyceum) hebben ingezet voor onze redactie! 

Kijk alle vier de afleveringen terug op Open Rotterdam: http://www.openrotterdam.nl/tvgemistop