Tientallen beroepen, één ziekenhuis

2015/06/14

‘Een ziekenhuis is niet als een bank die om vijf uur dichtgaat,’ vertelt internist Ralf op zondag 14 juni aan een klas vol weekendschool-leerlingen. ‘Een ziekenhuis kan niet zomaar even sluiten,’ gaat hij verder. ‘Een arts, een verpleegkundige, een receptioniste, een schoonmaker. We hebben iedereen 24/7 nodig.’ Met die uitspraak valt Ralf met de deur in huis: de leerlingen zijn namelijk naar het IJsselland Ziekenhuis in Capelle aan den IJssel afgereisd om met verschillende beroepen kennis te maken.

Een verslag van Dave Boomkens van IMC Weekendschool. Dat die verschillende beroepen er zijn, is zeker, maar hoe er te komen? Dat is dé vraag die de 25 leerlingen bezighoudt, zondag de 14e. Zo vraagt leerlinge Kylie (10), tijdens het bezoek aan het IJsselland Ziekenhuis, naar het werk van een receptioniste in het ziekenhuis. ‘Welke opleiding heeft zij gevolgd? Wat doet zij de hele dag? En moet zij écht al die telefoontjes beantwoorden?’ Er valt verbazing van haar gezicht af te lezen als Joke Boonstra, lid van de Raad van Bestuur, bevestigend antwoord. ‘Inderdaad, alle telefoontjes. Maar zij is niet alleen. Er werken bijna 1500 mensen in het IJsselland Ziekenhuis. Daarvan zijn er 115 arts. Ongelooflijk veel mensen dus.’

Eén van die mensen is Igor. Net als de leerlingen komt hij uit Rotterdam Zuid. Nu werkt hij, na jarenlang in de collegebanken gezwoegd te hebben, als radioloog in het IJsselland Ziekenhuis. Samen met de leerlingen neemt hij zijn werkdag door. ‘Een röntgenfoto of CT-scan beoordelen, overleggen met collega’s, patiënten behandelen. Dat zijn dingen die ik dagelijks doe,’ vertelt hij vol enthousiasme. ‘Soms is het werk extra spannend en maak je bijzondere dingen mee. Zo vond ik laatst een batterij bij iemand. Had-ie ingeslikt!’

Na de verhalen van Ralf en Igor is het tijd voor een broodje en melk. Na de lunch worden de leerlingen in groepjes opgesplitst. Joke neemt de leerlingen mee naar het laboratorium en verpleegkundige Marianne leidt ze langs de verschillende afdelingen. Daar maakt het verhaal van haar collega Nick indruk. Door een blessure moest hij zijn profvoetbalcarrière noodgedwongen stoppen. Omdat hij ‘iets terug wilde doen’ besloot hij grasveld voor ziekenhuis te verruilen. Zijn verhaal maakt indruk. Hans, hoofd van de facilitaire dienst, sluit de dag af. ‘U werkt hier pas vier maanden? En u weet al zo veel?’ merkt één van de leerlingen op. Lachend neemt Hans het compliment in ontvangst.

Volgens de leerlingen van IMC Weekendschool Rotterdam Zuid was het een fantastische dag vol inspirerende ontmoetingen.

Joke Boonstra is lid van de Raad van het Bestuur van het IJsselland Ziekenhuis. Daarnaast is zij voorzitter van Zorgpower Rotterdam, een netwerk vanuit VNO NCW Rotterdam waar Rotterdam Vakmanstad intensief mee samenwerkt. 

www.imcweekendschoolrotterdamzuid.nl

Foto's
– Bekijk hier het fotoalbum