Werksessie Vitale Lokale Samenlevingen; “Meedoen” met Henk Oosterling op donderdag 28 mei 2015, van 19.00u tot 21.45 uur, Rotterdams Vakcollege De Hef, Slaghekstraat 221 Rotterdam.

lees hier het verslag

Graag nodigen wij u op donderdag 28 mei 2015 uit voor een werksessie van het programma Vitale Lokale Samenlevingen. Dit programma wordt uitgevoerd door Socires en de Tilburgse School voor Politiek en Bestuur en richt zich op maatschappelijke innovatie en de rol van sociale voortrekkers.

Doel is om te onderzoeken hoe sociale voortrekkers werken, welke persoonseigenschappen hen onderscheiden en hoe ze omgaan met hun omgeving. Inzicht hierin wordt verkregen door met verschillende sociale voortrekkers in 2015 twaalf werksessies te organiseren op diverse locaties in het land.

Per werksessie staan steeds een voortrekker of ondernemer en een maatschappelijk thema centraal. Na een interview met de voortrekker gaan we met de zaal in gesprek over actuele ervaringen en ontwikkelingen op een specifiek thema. Deelnemers zijn een twintigtal persoonlijk uitgenodigde vertegenwoordigers uit de vierhoek van maatschappelijke organisaties, overheid, bedrijfsleven en wetenschap

Op 28 mei spreken we met Henk Oosterling, veelzijdig en betrokken Rotterdammer, filosoof, universitair hoofddocent, en oprichter en directeur van Rotterdam Vakmanstad (RVS). Nemen en geven van verantwoordelijkheid, daadwerkelijke en duurzame interesse zijn sleutelbegrippen in de aanpak van RVS, dat werkt aan het op de kaart zetten van duurzaam vakmanschap in Rotterdam. Om dit te realiseren werkt ze op verschillende schalen: school, buurt, markt en stad. Netwerken op die schalen worden met elkaar verknoopt waardoor er zogenaamde interactievelden ontstaan. Er zijn vier interactievelden met specifieke trajecten: het eerste is het basisonderwijs rond Fysieke Integriteit, het tweede is de buurt rond Actief Burgerschap en het derde de markt rond Duurzaam Vakmanschap. Daar doorheen loopt de onderwijspijler met een focus op vakmanschap. Het vierde interactieveld - de stad - richt zich op het formuleren van en adviseren bij beleidsrapporten en visies. RVS werkt samen met onderwijsinstellingen, het welzijnswerk, zorginstellingen, wooncorporaties, bedrijfsleven, overheden en vooral met andere organisaties die zich bezighouden met wijkontwikkeling.

 

Het programma voor de sessie van 28 mei is als volgt:

Plaats: Rotterdams Valcollege De Hef, Slaghekstraat 221, 3074 LJ Rotterdam

19.00u Inloop (koffie en maaltijd)

19.30u Interview Henk Oosterling door Thijs Jansen

20.00u Korte reflectie door side kicks Loes Leatemia en Ramon Schleijpen, Lokale Lente

20.15u Pauze

20.30u Gesprek met de zaal

21.30u Reflectie door Gabriel van den Brink en afronding

21.45u Drankje

 

Voortrekkers thema:

“Meedoen”

 

Sociaal Thema:

Onder de noemer ‘doendenken’ worden ecosociale verantwoordelijkheid, ouderbetrokkenheid en daadwerkelijke participatie op scholen en in de wijk systematisch op de kaart gezet. 

We kijken uit naar uw komst en zien uw deelname of afzegging graag tegemoet op a.rijbroek@socires.nl.

Gabriel van den Brink - Tilburgse School voor Politiek en Bestuur

Cor van Beuningen – Socires

Henk Oosterling – Rotterdam Vakmanstad

Tip openbaar vervoer: Metrostation Maashaven – 5 minuten lopen