Bekijk de beelden van het debattoernooi waaraan de Bloemhofschool deelnam

2015/06/04

Vijftien leerlingen uit groep 8 van de Bloemhofschool togen zaterdag 18 april naar Papendrecht om deel te nemen aan het Basisschool debattoernooi 2015. Ze werden begeleid door een paar enthousiaste moeders, leermeesters en coördinatoren. 

In de bus zat de stemming er al goed in. De kinderen blaakten van zelfvertrouwen en zongen liedjes om de sfeer ontspannen te houden. Eenmaal aangekomen in Theater de Willem in Papendrecht werden ze geconfronteerd met zo’n 100 andere deelnemers/tegenstanders. Dat was toch even een ander verhaal en de spanning op hun gezichten nam zienderogen toe.

Het debat werd gevoerd aan de hand van een drietal stellingen. Twee waren vooraf aan de scholen bekendgemaakt en konden de leerlingen oefenen, al was niet duidelijk of je in het toernooi de rol van voor- of tegenstander werd toebedeeld. De derde stelling was een verrassingsstelling. Oefenen moest dus ter plekke, aanwezigheid van een docent of begeleider was niet toegestaan.

De leerlingen waren verdeeld in 2 vaste teams van vijf, de rest dienden als reserve en achterwacht. Elk team had een aanvoerder die de opgegeven stelling poneerde. Allen gingen ze om beurten in op de aangevoerde argumenten van de tegenpartij. Zo konden ze flink uit de voeten met de stelling: Snoepreclame moet verboden worden maar moesten ze het gedwongen oneens zijn met de stelling: Vreemdelingen met kinderen mogen nooit worden opgesloten.

Zestien scholen uit het hele land hadden zich met verschillende teams opgegeven. Sommigen deden al enkele jaren mee, voor anderen zoals de leerlingen van de Bloemhofschool, was het de eerste keer. Het idee om mee te doen aan het debattoernooi kwam van filosofie docente Leonie van Wees. Tijdens de filosofielessen is dan ook flink geoefend in argumenteren en debatteren

Opvallend was het sociale gedrag dat de leerlingen vertoonden tijdens het toernooi. Bloemhofkinderen complimenteerden na afloop van het debat hun tegenstanders met hun inzet en wensten hen succes met het volgende debat. Ze deden dit ongeacht het eindresultaat, dus ook als de ‘Bloemhoffers’ verloren hadden bleven ze loyaal tegen hun opponenten. Juryleden waren duidelijk onder de indruk van deze respectvolle en sportieve houding

De Bloemhofteams wonnen uiteindelijk 2 debatten, waaronder het debat met de verassingsstelling. Ze verloren per team 2x nipt op een enkele punt. De allergrootste winst zat ‘m  in het opdoen van ervaring om mee te doen aan een landelijk debattoernooi!

Lees meer

 

Foto's
– Bekijk hier het fotoalbum