Over tussendenken en doendenken
De nieuwe Denker des Vaderlands Marli Huijer bezocht op dinsdag 14 april het Vakhuis, het schoolrestaurant en de tuin van de Bloemhofschool. Zij richt zich anders dan haar voorganger, de onlangs overleden René Gude, op het ‘tussendenken’, waarmee ze zeer nauw aansluit op het gedachtegoed ‘doendenken’ van Henk Oosterling.

Wat haar interesseert is dat Oosterling het initiatief nam om filosofie in de praktijk te brengen. Kinderen leren de skills die horen bij het 'tussendenken', het aangaan van relaties tussen mensen en hun omgeving. Door in hun vrije tijd naar het Vakhuis te gaan om daar naast oude skills als zagen ook te leren werken met de nieuwste technologie, te leren koken en dansen, muziek te leren maken en te leren presenteren. Op de Bloemhofschool ervaren de leerlingen waar het voedsel vandaan komt en wat gezonde leefstijl inhoudt door in de kooklessen zelf te koken en door in de ecosofie- en tuinlessen een duurzaam besef te ontwikkelen. Over deze en andere zaken sprak Huijer tijdens haar bezoek met een aantal kinderen en met de coördinatoren Ans Stolk van het Vakhuis en Ralph van Meijgaard van het schoolrestaurant. 

De Denker des Vaderlands bezocht RVS in het kader van het radioprogramma ‘Rijnmond staat stil’ waarin ze een uur lang wordt geïnterviewd. Huijer is arts en filosoof. Ze doceert filosofie op de Haagse Hogeschool en aan de Erasmusuniversiteit. Met haar benoeming is ze de eerste vrouwelijke Denker des Vaderlands, dat een initiatief is van dagblad Trouw, de Internationale School voor Wijsbegeerte (ISVW) en Filosofie Magazine.

Luister naar Rijnmond staat stil