Vakhuis Agnesschool sluit af met geslaagd Ouderdiner in nieuwe keuken

2015/03/26

Ouders, maar ook broers en zussen, leerkrachten/medewerkers en directeur Inge Tellings van de Agnesschool gaven acte de présence bij de afsluiting van het Vakhuis. Negentien kinderen die meedoen aan het Vakhuis hadden maandag 23 maart voor deze gelegenheid een 3-gangen menu klaargemaakt.

Meester Deniz, de vaste kok van Rotterdam Vakmanstad, had de teams zorgvuldig ingedeeld. Veertien weken lang hebben de minimasterchefs geoefend in het bereiden van diverse gezonde maaltijden. Tijdens de voorbereiding van het Ouderdiner werd de kinderen duidelijk dat er bij een goede tafelschikking nog heel wat rekenwerk aan te pas komt. Want.. maak maar eens een restaurant met 48 plaatsen van een stapel stoelen en vele vierkante tafels van 1x1 in een kleine ruimte. Dat bleek een leuke puzzel die ze in samenwerking goed oplosten. Het zag er met tafelschikking op kleur en kunstig gevouwen servetten mooi uit.

De maaltijd werd bereid in de kersverse nieuwe keuken voor de Agnesschool in de Proeftuin in de Persoonshal. De keuken is gebouwd onder leiding van Rotterdam Vakmanstad en gefinancierd door de gemeente Rotterdam en Rotterdam Vakmanstad. Hiermee heeft de Agnesschool een goed geoutilleerde productiekeuken van waaruit dagelijks een gezonde lunch voor ruim 70 leerlingen wordt bereid en geserveerd.

Ouders die tijdens het diner vol trots naar de verrichtingen van hun kind keken gaven aan blij te zijn met het Vakhuis. Hun kind wil nu ook meekoken thuis en is geïnteresseerd in wat er op tafel komt. Zowel de minimasterchefs als de ouders waren zichtbaar tevreden en hebben zich de maaltijd goed laten smaken. De directrice en de leraren waren duidelijk onder de indruk en spraken over een geslaagde avond.

Het Vakhuis wordt door Rotterdam Vakmanstad binnen het kader van Actief Burgerschap aan diverse scholen aangeboden. Op de Agnesschool is dat sinds 2014. Het zijn leerlingen uit groep 8 die doorstromen naar het VMBO. Behalve koken komen ook rekenen en taal aan de orde. Iedere kooksessie begint steevast met een dictee van het recept en het uitrekenen van hoeveelheden die nodig zijn voor het gerecht.  Van een omelet tot salade tot een heuse hutspot en boerengroentesoep, van snijden, bakken en braden tot kneden, het komt allemaal aan bod. Tijdens de smaaklessen doen de leerlingen warenkennis op en leren ze diverse smaken te onderscheiden.

De leerlingen van de Agnesschool hebben zich al enthousiast gemeld voor het volgende blok van het Vakhuis. Dat start op maandag 30 maart en is gericht op Cultuur en drama. De kinderen gaan toneelspelen en toewerken naar een voorstelling. Rotterdam Vakmanstad biedt deze activiteit aan in samenwerking met de SKVR.

Voor meer informatie over het Vakhuis

http://www.vakmanstad.nl/detail/posts/14264

Foto's
– Bekijk hier het fotoalbum