Wereldzeiler geeft bijzondere gastles koken

2014/10/21

Onlangs hadden de groepen 7 en 8 van de OBS Bloemhof een bijzondere kookles. Suzanne Snelders, voorheen werkzaam bij de gemeente Rotterdam, verzorgde een gastles. Suzanne is net terug van een reis over de Atlantische Oceaan die ze met haar partner Martin in hun eigen tweepersoons zeilschip heeft gemaakt. In anderhalf jaar tijd zijn ze in verschillende landen geweest, zoals Engeland, Brazilië, Suriname, Cuba, Jamaica en nog veel meer. Om de leerlingen iets te vertellen over het leven en vooral het eten aan boord van een schip, heeft zij een scheepsmenu bedacht met natuurlijk verse vis.  

Hieronder het verslag van haar ervaring als gastdocent bij de kooklessen

Waarom doe je een zeilreis? Zit je dan eigenlijk onder water, als je binnen in de boot zit? Hoeveel landen ben je geweest? Heb je vissen gevangen? Ben je ook in Suriname geweest? En ook in Marokko en Turkije?

Een aantal kinderen steekt gretig hun vingertje omhoog. Ik ben te gast bij de kinderen van groep 7 en 8 van basisschool de Bloemhof en vertel over het leven en koken aan boord van een zeilboot. Hoe het is om te koken in een bewegende kombuis, het bewaren van groenten en fruit, inkopen en vooral het proeven en eten. De afgelopen 15 maanden tijdens een zeilreis rond de Atlantische Oceaan heb ik hier letterlijk en figuurlijk van geproefd.

Zo is het bij aankomst in een haven of baai elke keer weer uitvinden waar je lekker en vers eten kunt inkopen. De markt is de eerste plek waar we altijd struinen voor verse lokale groenten en fruit. Voor lange tochten kopen we veel harde groenten in, zoals kool, pompoen, aardappelen en courgettes. En fruit bestaat vooral uit trossen groene bananen en appels. En je proeft en eet wat er te krijgen is in elk land. Dus ook groenten die we niet kennen proeven we, en meestal is het verrassend lekker. Voor elke tocht, zowel dagtochten als oceaan oversteken, kopen we zoveel mogelijk vers en gezond eten in. Want op zee heb je veel vitamines nodig, voor extra energie en om ziektes te voorkomen. We willen geen scheurbuik. Bij de vraag wat scheurbuik is, weten meerdere kinderen dat haarfijn uit te leggen.

Het kopen van eten is één ding. Ook het bewaren en inruimen vraagt aandacht op een boot. Zo wassen we alle groenten en fruit op de steiger voordat het aan boord komt, om beestjes te voorkomen. Ook alle blikken trekken we uit hun jasje, omdat er eitjes van kakkerlakken onder de etiketten kunnen kruipen. “Weten jullie dan nog wel wat je eet?” Goeie vraag. We schrijven het op het blik, maar soms vergeet ik het ook weleens en dan hebben we een surprise menu.

En op zee maken we het allemaal klaar in de kombuis oftewel de keuken op de boot. Ook hier hebben we kookpitten, een oventje en een koelkast. Het is krap en de kombuis staat af en toe op z’n kop als we hoge golven hebben. In die zin is het een hele speciale keuken.

Soms komt het eten ook naar je toe, zeker op een boot. Zo vissen we heel veel en vangen grote vissen. Barracuda’s en Wahoo. Even in de oven in pakketjes aluminium met citroen en kruiden, en smullen maar. En we leerden Cliff, een rastaman, kennen in Jamaica. Elke dag kwam hij op z’n zelfgebouwde vlot langs met een tros bananen. En wij maakten er van alles van: banana pancakes, bananencake en bananentaart.

Deze ochtend tijdens mijn gastles aan de leerlingen van de Bloemhofschool, bootsen we het eten op zee na met een paar scheepsrecepten. Meesterkok, meester en kok Ralph, en ik stellen een scheepsmenu samen en maken dit met de kinderen en stagiaires klaar. Op de markt kopen we verse heek in, met verse groenten en aardappelen. De heek maken we klaar met olie, citroen en kruiden voor in de oven. De verse groenten gaan ook de oven in. En van de aardappelen maken we verse patatjes.   

‘Ik proef ook met mijn ogen!’, zegt een leerling. Iedereen zit met een bord met heek, gegrilde groenten en patatjes en we praten over proeven en eten. Een paar kinderen proeven voor het eerst deze vis en kijken fronsend naar hun bord. Nog geen kwartier later is het bord leeg. Zo blijkt maar weer dat nieuwe dingen eten en proeven verrassend lekker en leuk kan zijn. Of je nou op zee zit, thuis of op school.

Foto's
– Bekijk hier het fotoalbum