Start training Mentoring en Huiswerkklassen 2014-2015

2014/09/08

Op maandag 8 september vond de eerste training plaats voor de nieuwe tweedejaarsstagiairs pedagogiek van de Hogeschool Rotterdam. Om half drie zaten 45 studenten klaar in de kantine van het Stekgebouw in de wijk Bloemhof. Zij zullen zoals elk jaar ook in 2014-2015 de huiswerkklassen verzorgen voor de OBS Bloemhof, de KBS Elisabethschool en PCB De Klaver. Op de OBS Bloemhof zullen zij ook een nieuw traject pionieren: alle stagiairs worden 'mentor leerhouding' van een klein groepje leerlingen. Daarbij ondersteunen zij de leerlingen middels diagnostische gesprekken bij het opdoen van inzicht in hun eigen leerproces.

Josta van den Tillaart, hoofd Interne Begeleiding van OBS de Bloemhof, opende de middag. Zij heette de studenten welkom en gaf hen een eerste blik op de school, het werkveld en de taken van het komende jaar. Aetzel Griffioen, hoofdcoördinator van Rotterdam Vakmanstad, vertelde over de pedagogische, didactische en ecosofische achtergronden van de RVS trajecten en van de huiswerkklas en de mentoring in het bijzonder. Pascal Leuvenink, coördinator Veerkracht Carnisse en Feijenoord sloot de middag af met een gedetailleerde blik op een dag in de huiswerkklas en als mentor.

Tot aan de herstvakantie vinden er elke week twee trainingsseminars plaats. De onderwerpen variëren van rekenen, begrijpend en studerend lezen tot leerprocesondersteuning en het voeren van een diagnostisch gesprek. Na de herfstvakantie krijgen de leerlingen van de OBS Bloemhof elke maandagmiddag huiswerkklas en begeleiding van hun mentor. In Carnisse zijn de huiswerkklassen na de herfstvakantie wekelijks op donderdagmiddag op de KBS Elisabethschool en PCB De Klaver.

Voor de powerpoint met de presentatie over Rotterdam Vakmanstad:

Download
– Ecologische integralisten voor de stad (PDF)