Duurzaam Vakmanschap ook in de horeca?

2014/09/08

Kan en wil de horeca als rolmodel en aanjager voor duurzaamheid optreden? 
Dat was de centrale vraag in het seminar van maandag 8 september wat vooraf ging aan de uitreiking van de Falco Eleonorae Award 2014 voor duurzaamste horeca. De award is toegekend aan het Erasmus Paviljoen van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Het seminar is ingeleid door Henk Oosterling, directeur van Rotterdam Vakmanstad.

Oosterling zet uiteen hoe Rotterdam Vakmanstad het programma Fysieke Integriteit wordt uitgerold op basisscholen in Rotterdam. Een programma waarbij – naast heel veel meer – kinderen op basisscholen in achterstandswijken hun eigen groenten leren verbouwen, leren koken en leren judoën. Daarnaast krijgen zij filosofieles.

De directeur gooit de knuppel in het hoenderhok met zijn stelling ‘opvoeden is voeden’. Want ‘als je niet goed eet, kun je ook niet goed leren’. Zijn pedagogische aanpak richt zich op samenwerken, want het gaat bij (duurzame) voeding niet alleen om wat er in en uit gaat, maar ook om wat er tussen mensen gebeurt. Met andere woorden: duurzaamheid bereik je met elkaar. Oosterling ziet een actieve rol van de horeca wel zitten.

Ook met de Vakwerf zet Rotterdam Vakmanstad in op duurzaamheid. De Vakwerf is een tweejarig educatief programma voor MBO leerlingen niveau 2 t/m 4. Het programma is samen met een aantal strategische partners uit het bedrijfsleven en Albeda en Zadkine opgezet. Het uiteindelijk doel is om duurzaam vakmanschap te realiseren in de stad Rotterdam. De focus ligt op studenten die gaan werken in de techniek, zorg en horeca. Leven en samenleven vormen de basis voor werken. Duurzaamheid is voor RVS dan ook een drievoudig begrip: fysiek, sociaal en mentaal. Fysieke duurzaamheid betreft op macro-niveau de milieuproblematiek en op micro-niveau onder andere gezonde voeding. Sociale duurzaamheid heette ooit gewoon zorg voor je relaties en Mentale duurzaamheid dekt nu het beleidsimperatief ‘een leven lang leren’ af.

Er volgt een interessante paneldiscussie met onder andere Iens Boswijk van Iens.nl, Gregor Christiaans, initiatiefnemer Falco Eleanorae Award en eigenaar Olijfbedrijf, Felix Wilbrink, culinair journalist De Telegraaf, Koen Sonneveldt, directeur Maitre André, Richard Meijer chefkok Mevrouw Meijer en Paul Bol eigenaar van Gauchos en Mendoza Rotterdam en bestuurslid Koninklijke Horeca Nederland.

Voor meer informatie over dit seminar en de gevoerde discussies:
-Uitreiking Falco Eleanorae Award 2014

-bio journaal