Vakhuis

2013/11/12

Vakhuis nieuwe stijl van start + video
Op dinsdag 12 november is het Vakhuis weer van start gegaan. Ruim 60 kinderen hebben zich aangemeld om negen weken lang in hun vrije tijd vakskills op te doen. Ze werken in diverse Werkplaatsen aan verschillende vakken zoals techniek en ICT, zorg en gezondheid en cultuur. De kinderen komen uit de groepen 7 en 8 van PCB Oranjeschool, CBS De Sleutel en OBS Bloemhof.

In de Werkplaatsen werken de kinderen onder leiding van enthousiaste leermeesters en -juffen uit de praktijk. Ze leren met hun handen, hart en hoofd te werken. De opzet van het programma geeft de kinderen de kans om zelf te kiezen welke werkstukken ze willen maken en welke les ze willen volgen. 

Al snel na de kick off werd in Werkplaats Techniek flink gezaagd en in Werkplaats Cultuur het eerste liedje gecomponeerd en geoefend. In Werkplaats Media werkte een groepje onder leiding van juf Suzanne aan de voorbereidingen van een eigen filmpje. 

In het Vakhuis is de Werkplaats Zorg verdeeld over drie disciplines: tuin, ziekenhuis en keuken. De Werkplaats Keuken heeft als onderwerp Junior Master Chef. Er is onder meer aandacht voor smaakontwikkeling, kooktechnieken en warenkennis. Door het werken met seizoensgroenten zal volgens leermeester Ralph het begrip ‘foodprint’  meer betekenis krijgen.
Tweeëntwintig kinderen, verdeeld in 7 teams, stortten zich vol overgave op de kookeilanden. Groepsgewijs namen ze het tegen elkaar op om verschillende gerechten uit te werken. Er werd veel overlegd en samengewerkt, het plezier spatte er vanaf. Aan het eind gaven ze commentaar op elkaars resultaat. De ouders die de kinderen kwamen ophalen deelden mee in het plezier omdat enkelen hun gerecht meenamen naar huis. De laatste les in januari 2014 zullen de leerlingen gezamenlijk een groot buffet voor hun familieleden samenstellen en bereiden. Want, volgens meester Ralph, wordt koken pas echt leuk als je gasten ontvangt. 

Aan het eind van deze eerste dag kunnen de deelnemers en het Vakhuisteam terugblikken op een geslaagde start. Het Vakhuis wordt gehouden in het gebouw van Rotterdams Vakcollege De Hef.

Video
– Opening

Foto's
– Bekijk hier het fotoalbum