14 december 2007
(Kijk op Zuid, Woonstad, OBR, RVS [Henk Oosterling, Dennis Kaspori], Rob Schröder)

Na de perikelen rond NPS-presentator Prem Radhakishun die met zijn cameraploeg in 2008 twee keer problemen in wijken in Rotterdam Zuid krijgt als hij op straat jonge­ren wil interviewen, stelt RVS voor om de zaken eens om te draaien: geef groepen een camera en vraag ze te filmen wat zij van de openbare ruimte en de gebouwen vinden waar zij mee te maken hebben. Via jongerenwerkers worden elf groepen jongens en meiden benadert die uiteenlopende activiteiten ontplooien – van kookmeiden tot scooterpimpers, van buurtbemiddelaars tot chillgroepen, van freerunners tot voetbalmeiden. Woningbedrijf Rotterdam (WBR) – tegenwoordig samen met De Unie opgegaan in woningcorporatie Woonstad – stelt de inmiddels al twee jaar leegstaande drukkerij Van Zetten tussen de wijk Hillesluis en Vreewijk ter beschikking.

Het resultaat wordt door documentairemaker Rob Schröder tot 10 minuten ge’cut’ en in aanwezigheid van meer dan 60 personen, waaronder wijkbewoners, wethouders, wetenschappers en veel jongeren, op 14 december 2007 in de Van Zettenfabriek gepresenteerd.

De VPRO besluit een van de uitzendingen van Tegenlicht in de serie ‘Jong zijn in ….’ te wijden aan Rotterdam Zuid. Samen met Rob Schröder werken jongerenwerkers Masood Mohammedi, Ahmed Hannati en Gill Taytelbaum en een van de jongeren uit Hillesluis Marvin Pires het project uit.

De VPRO zond de uitzending op 10 november 2008 op Ned. 2 uit.


Download
– Kijk op Zuid krant (PDF)
– Jong zijn in Zuid (PDF)
Advies concept Archoz (PDF)