IMC Weekendschool Rotterdam Zuid
IMC Weekendschool Rotterdam Zuid biedt extra onderwijs voor 80 leerlingen van acht basisscholen op Zuid. Op IMC Weekendschool brengen we jongeren van 10 tot 14 jaar in aanraking met verschillende beroepen. Gastdocenten komen op zondag vertellen over hun werk en gaan met de leerlingen workshops doen. Zo ervaren de leerlingen wat deze beroepen inhouden en ontdekken ze waar ze goed in zijn. Dit is de 10e IMC Weekendschool in Nederland en deze vestiging is tot stand gekomen door een samenwerking tussen IMC Weekendschool en Rotterdam Vakmanstad.

In de lessen spelen de leerlingen bijvoorbeeld een rechtszaak na in de rechtbank, presenteren het journaal, kijken met een arts mee in het Erasmus MC, krijgen een dansles bij Scapino Ballet Rotterdam en leren debatteren met politici. Ze krijgen lessen in journalistiek, rechten, geneeskunde, architectuur, podiumkunsten, techniek en nog veel meer. Leerlingen ontdekken zo hun talenten, krijgen meer zelfvertrouwen en krijgen de kans om hun netwerk uit te breiden.

Voor wie
IMC Weekendschool Rotterdam Zuid is voor kinderen van 10 tot 14 jaar. Ieder schooljaar worden kinderen uit groep 7 van acht basisscholen uitgenodigd voor IMC Weekendschool Rotterdam Zuid. Deze leerlingen zitten tot en met de brugklas op de weekendschool, dus in totaal 2,5 jaar. Aan het einde krijgen zij een diploma. De weekendschool is gratis voor leerlingen die zich aanmelden, maar ze moeten dan ook wel iedere zondag komen.

Wanneer
Iedere zondag, behalve in de schoolvakanties
11.00 – 14.30 uur

Locatie
Rotterdams Vakcollege De Hef, Slaghekstraat 221

Team  
Suzanne Hijstek, Rotterdam Vakmanstad
Roexana Abdoella, IMC Weekendschool Rotterdam
Dave Boomkens, IMC Weekendschool Rotterdam

Samenwerking IMC Weekendschool en Rotterdam Vakmanstad
IMC Weekendschool Rotterdam Zuid werkt samen met Rotterdam Vakmanstad omdat we allebei streven naar het vergroten van de mogelijkheden van jongeren in Rotterdam Zuid.
www.imcweekendschool.nl

Deelnemende basisscholen
OBS Bloemhof, RVKO Agnesschool, PCBO Oranjeschool, CBS De Sleutel, OBS Nelson Mandela, OBS Pantarijn, RVKO de Globetrotter en PCBO Da Costaschool

RVC de Hef
IMC Weekendschool Rotterdam Zuid maakt iedere zondag gebruik van de lokalen en faciliteiten in Rotterdams Vakcollege de Hef.
www.rvcdehef.nl

Gastdocenten op IMC Weekendschool Rotterdam Zuid
Artsen zonder Grenzen
Erasmus MC
EMO
Fotomuseum Rotterdam
LantarenVenster
Museum Rotterdam
Olijfbedrijf
Otto Snoek
Scapino Ballet Rotterdam
SKVR
Unilever
Verzorgingshuis Maasveld
VSTEP
En vele individuele gastdocenten

Schooljaar 2014 – 2015
De leerlingen die vorig jaar begonnen zijn op de weekendschool zitten nu in groep 8. Zij starten hun tweede jaar op IMC Weekendschool Rotterdam Zuid direct na de zomervakantie. Dit schooljaar krijgen zij les in de vakken recht, horeca, logistiek, agrarische sector, architectuur en media.
Op zondag 2 november is ook de nieuwe lichting leerlingen uit groep 7 aan hun eerste jaar op IMC Weekendschool begonnen. Deze leerlingen zijn voor de herfstvakantie geselecteerd tijdens de uitnodigingsrondes op de acht deelnemende basisscholen.

Schooljaar 2013 – 2014
Vóór de herfstvakantie worden de eerste leerlingen uit groep 7 geselecteerd op basis van hun motivatie. Na de herfstvakantie gaan zij van start met het vak journalistiek. In hun eerste jaar krijgen de leerlingen les in de vakken journalistiek, techniek, podiumkunsten, geschiedenis en geneeskunde. Tussendoor hebben zij ook klassendagen waarin ze lessen krijgen die gericht zijn op samenwerken, veilige sfeer in de school, talenten ontdekken en presenteren.

Schooljaar 2012 – 2013
In de loop van 2012 legt Rotterdam Vakmanstad contact met IMC Weekendschool die al 15 jaar actief is en in Delfshaven ook een weekendschool heeft opgestart. Het heeft geen zin het wiel opnieuw uit te vinden. Na een drietal gesprekken zijn IMC Weekendschool en Rotterdam Vakmanstad het er over eens dat hier een kans ligt om een uitgebreid netwerk in Rotterdam te realiseren.

Extern
www.imcweekendschool.nl 

Download
Artikel NRC mei 2013 (PDF)

Foto's
– Bekijk hier het fotoalbum