Het Turkije Instituut is sinds eind 2015 gesloten. Aanleiding tot dit besluit was het gebrek aan perspectief op nieuwe fondsen, mede in het licht van de ontwikkelingen in Turkije. De website (turkije-instituut.nl) is nog wel toegankelijk als informatiebron. Hierdoor zal althans een deel van de expertise die in de afgelopen acht jaar is opgebouwd behouden blijven.

Agenda

22 oktober 2015      

Boekpresentatie:  Nederland Mijn Vaderland (Zihni Özdil)

Historicus en columnist Zihni Özdil presenteert op 22 oktober in de Rode Hoed in Amsterdam zijn nieuwe boek 'Nederland Mijn Vaderland', dat verhaalt over het verschil tussen tolerantie en acceptatie van 'de ander' in Nederland. Naast het presenteren van het boek, zal Özdil ook in discussie gaan met professor Paul Scheffer, hoogleraar Europese Studies aan de Universiteit van Tilburg.

 

23 oktober 2015

 

Lezing Studievereniging Anatolia: Turkije, op weg naar de verkiezingen

De Turkse studievereniging Anatolia organiseert op vrijdag 23 oktober een lezing omtrent de aanstaande verkiezingen in Turkije, met als spreker prof. dr. Dries Lesage, hoogleraar Politicologie aan het Ghent Institute for International Studies (Universiteit Gent). De lezing zal worden gehouden in 'HG-2A00' van de Vrije Universiteit Amsterdam (De Boelelaan) en begint om 18:30 uur.


Aanmelden is gewenst, via www.svanatolia.nl/lezing

 

23 oktober 2015

The Hague Peace Projects: Turks-Koerdisch Initiatief

Bijeenkomst georganiseerd door Tayfun Balcik en gefaciliteerd door The Hague Peace Projects, met als doel het bij elkaar brengen van Turkse en Koerdische burgers, om te praten over de escalerende situatie in Turkije en het wederzijdse begrip te vergroten.

De bijeenkomst begint om 19.30 uuraan de Paviljoensgracht 20 te Den Haag. De toegang is gratis, maar aanmelden is gewenst via info@thehaguepeace.org. Klik hier voor meer informatie.

 

29 oktober 2015

 

LUCIS: Milli Görüş en de bouw van de Westermoskee in Amsterdam (Kemal Rijken)

Op 29 oktober organiseert het Leiden University Centre of Islam and Society een lezing over politieke geschiedenis in Turkije vanaf 1969, in het bijzonder met betrekking tot de politiek-religieuze beweging Milli Görüş en de bouw van de Westermoskee in Amsterdam. De spreker is Kemal Rijken, journalist en schrijver en schreef onder meer over de Roma in Nederland (2012). Na afloop van de lezing zal er een discussie plaatsvinden onder leiding van Lily Sprangers, directeur van het Turkije Instituut.

Plaats van handeling is Lipsius 228 (Universiteit Leiden), vanaf 17.15 uur. Na afloop vindt er een borrel plaats.

 

29 oktober 2015

 

Politiek Café D66: Turkije en de Koerden

Op donderdag 29 oktober organiseert D66 Internationaal in samenwerking met de Thema-Afdeling Internationale Veiligheid & Defensie in Den Haag, de stad van recht & vrede, een politiek café met als thema Turkije & de Koerden. In dit politiek café  zullen verschillende sprekers aan de hand van stellingen in debat gaan over de over het huidige conflict in Zuid-Oost Turkije en Noord-Syrie, de interne politieke ontwikkelingen in Turkije en de weerslag die deze ontwikkelingen hebben op minderheden in West-Europa.

Als sprekers zullen onder meer Marietje Schaake, Europarlementariër voor D66, Michiel Leezenberg, Universitair Hoofddocent aan de UVA & Lily Sprangers, directeur van het Turkije-Instituut van de Universiteit Leiden deelnemen.

Het Politiek Café zal op donderdag 29 oktober van 19.00-21.30 plaatsvinden in de café-restaurant Luden, Plein 6-7, te Den Haag.

Vanaf 19.00 is de inloop, het Politiek Café vangt aan om 19.30.

 

6 oktober 2015 tot en met 31 januari 2016

Europalia Turkey

Uitzonderlijke kunstwerken uit de grootste Turkse musea, de fine fleur van de hedendaagse kunst, hedendaagse en traditionele dans, co-creaties, klassieke muziek, electronische muziek, literaire evenementen, een focus op film... van 6 oktober 2015 tot 31 januari 2016, worden al deze facetten van dit veelzijdige en fascinerende land getoond in België en de omliggende regio's.

Klik hier voor de website, waar u het gehele programma kunt vinden.

 

 

 

 

Agenda

16 december 2015

Boekpresentatie 'De Vergeten Geschiedenis van mijn Grootvader
Sulayman Hadj Ali

door: Meltem Halaceli

Namens de uitgever:
Meltem Halaceli komt met de ontdekking van de verloren gewaande memoires van haar opa Sulayman Hadj Ali, een alawiet, op het spoor van een verborgen geschiedenis. Om te begrijpen wat haar grootvader als dienstplichtig soldaat in het Osmaanse leger in de Eerste Wereldoorlog heeft doorgemaakt, moet ze op reis naar zijn geboortestad Adana, in het zuiden van het huidige Turkije. En om te begrijpen wat oorlog is, gaat ze naar Beiroet. Terwijl ze het dagboek in het Nederlands vertaalt (en deels in dit boek publiceert) ontdekt ze verborgen kanten van haar afkomst. Hadj Ali’s geschiedenis heeft een enorme invloed gehad en bepaalt haar eigen identiteit. Door de recente ontwikkelingen in Syrië is die geschiedenis bovendien hoogst actueel. De periode waarin haar grootvader leefde was een scharnierpunt in de geschiedenis van het Midden-Oosten, en de invloed ervan is nog lang niet uitgewerkt…

Locatie: Paradiso, Weteringschans 6-8, Amsterdam
Tijd: 15:00-17:15 uur

6 oktober 2015 tot en met 31 januari 2016

Europalia Turkey

Uitzonderlijke kunstwerken uit de grootste Turkse musea, de fine fleur van de hedendaagse kunst, hedendaagse en traditionele dans, co-creaties, klassieke muziek, electronische muziek, literaire evenementen, een focus op film... van 6 oktober 2015 tot 31 januari 2016, worden al deze facetten van dit veelzijdige en fascinerende land getoond in België en de omliggende regio's.

Klik hier voor de website, waar u het gehele programma kunt vinden.