Het Turkije Instituut is sinds eind 2015 gesloten. Aanleiding tot dit besluit was het gebrek aan perspectief op nieuwe fondsen, mede in het licht van de ontwikkelingen in Turkije. De website (turkije-instituut.nl) is nog wel toegankelijk als informatiebron. Hierdoor zal althans een deel van de expertise die in de afgelopen acht jaar is opgebouwd behouden blijven.

Lily Sprangers ondertekent petitie 'Stop Journalisten Vogelvrij in Turkije'

A.s. dinsdag 22 september 2015 zal namens verontruste Nederlandse journalisten en opiniemakers een petitie worden aangeboden aan de vaste commissie van Buitenlandse Zaken inzake perscensuur in Turkije. Ook Lily Sprangers, directeur van het Turkije Instituut, heeft de petitie ondertekend. 

Hieronder volgt het persbericht dat is uitgegaan namens de initiatiefnemers van de petitie, Celal Altuntas en Annegriet Wietsma. 

In het moderne Turkije worden journalisten die over politiek gevoelige zaken berichten beschouwd als een gevaar voor de nationale eenheid of als handlangers van terroristen. Volgens een rapportage van RSF (Reporters without Borders) over persvrijheid in 180 landen staat Turkije op plek 149. Al twee maal op rij telde Turkije het hoogste aantal journalisten in de gevangenis ter wereld: 49 in 2012, 40 in 2013. In de afgelopen anderhalf jaar is de criminalisering en bedreiging van journalisten en medewerkers van media onverminderd doorgegaan, zoals onder meer blijkt uit:

- In 2015 bericht de bekende Turkse journalist en televisiemaker Can Dündar over wapenleveringen van de Turkse geheime dienst aan IS. Eis: levenslang.

- Op 1 september 2015 worden twee Britse journalisten tijdens het maken van een reportage in de Turks-Koerdische stad Diyarbakir gearresteerd wegens ‘hulp aan een terroristische organisatie’.

- In januari 2015 wordt de Nederlandse correspondent Frederike Geerdink in Turkije gearresteerd wegens berichtgeving over de Koerdische kwestie. Op 5 september 2015 wordt zij opnieuw aangehouden en op 9 september het land uitgezet op beschuldiging van ‘hulp aan een terroristische organisatie’. 

Buitenlandse correspondenten hebben over het algemeen het geluk dat zij onderdaan zijn van een staat die persvrijheid hoog in het vaandel heeft en protesteert tegen gevangenneming van haar onderdanen die als journalist hun werk doen, zoals onlangs minister Koenders deed bij de arrestatie van Frederike Geerdink. Hun Turkse, Koerdische of Armeense collega’s genieten die bescherming niet: zij zijn vogelvrij verklaard  en worden bedreigd, aangevallen, ontslagen, gevangen gezet, of zelfs vermoord. 

De ondertekenaars van de petitie, Nederlandse journalisten, radio- en televisiemakers, bloggers, schrijvers en verdedigers van het vrije woord, doen een dringend beroep op de commissie Buitenlandse Zaken om de Nederlandse regering er toe aan te zetten zich openlijk uit te spreken tegen de zorgwekkende beknotting van de persvrijheid in Turkije en tegen de criminalisering van journalisten, zowel van Turkse en Koerdische als van buitenlandse afkomst, en hun bezorgdheid tevens actief over te brengen aan vertegenwoordigers van de Turkse regering en Turkse media.

Wij vragen van de minister om er bij Turkije op aan te dringen om alle journalisten die in de gevangenis zitten, met onmiddellijke ingang in vrijheid te stellen en van de Turkse overheid te vragen dat volledige persvrijheid wordt gegarandeerd.


ONDERTEKENAARS van de petitie:

 

Yoeri Albrecht, directeur De Balie, voorzitter Vereniging Veronica

Celal Altuntas, schrijver, columnist

Abdelkader Benali, schrijver, tv presentator

Thomas Bruning, publicist, algemeen secretaris NVJ

Ewoud Butter, schrijver, hoofdredacteur Republiek Allochtonië

Sinan Can, film- en televisiemaker

Mehmet Cerit, hoofdredacteur Zaman Vandaag

Hulya Cigdem, journalist

Prof. Dr.mr. Afshin Ellian, publicist

Marjan Enzlin, journalist, voorzitter Nederlandse Vereniging van Journalisten

Gert Jan Geling, publicist

Wendy Hamelink, antropoloog, onderzoeker RUL, blogger

Francisco van Jole, eindredacteur Joop.nl

Imad El Kaka, journalist, schrijver

Chris Keulemans, schrijver, journalist, voorzitter stichting In den Vreemde

Bob Koning, schrijver

Cecile Landman, onderzoeksjournalist

Jos van der Lans, publicist, oud-senator

Frénk van der Linden, interviewer

Eildert Mulder, journalist

Eduard Nazarski, directeur Amnesty International afd. Nederland

Anousha Nzume, theater- en programmamaker

Nazmiye Oral, schrijver, columnist, actrice

Christine Otten, schrijver

Jamal Ouariachi, schrijver

Çilay Özdemir, publicist

Meral Polat, actrice, theatermaakster

Ibrahim Selman, schrijver, theater- en filmmaker, acteur

Albana Shala, vrije-mediadeskundige, dichter

Beri Shalmashi, filmmaker, publicist, columnist

Lily Sprangers, directeur Turkije Instituut

Celil Toksöz, theatermaker, acteur

Ozan Türkdogan, journalist, blogger

Mehmet Ülger, journalist

Hülya Uslu, historica, auteur

Herman Vuijsje, socioloog, journalist

Bert Wagendorp, schrijver, publicist

Annegriet Wietsma, film- en televisiemaker, oud-voorzitter NBF (Ned. Beroepsvereniging Film- en Televisiemakers)

Leon Willems, directeur Free Press Unlimited

Roni Yildirim, journalist

Renate van der Zee, journalist