Het Turkije Instituut is sinds eind 2015 gesloten. Aanleiding tot dit besluit was het gebrek aan perspectief op nieuwe fondsen, mede in het licht van de ontwikkelingen in Turkije. De website (turkije-instituut.nl) is nog wel toegankelijk als informatiebron. Hierdoor zal althans een deel van de expertise die in de afgelopen acht jaar is opgebouwd behouden blijven.

AKP-CHP: de enige hoop op een coalitie

12 augustus 2015 - De deadline voor de vorming van een coalitie nadert: uiterlijk 23 augustus dient er een coalitie te zijn gevormd. Indien de coalitiebesprekingen nergens toe leiden, zullen er vervroegde verkiezingen worden gehouden. Het lijkt erop dat een samenwerking tussen de conservatieve AKP en de sociaal-democratische CHP de enige hoop is op een coalitie.

Vice-premier Bülent Arınç van de AKP heeft desondanks verklaard niet te zullen twijfelen om bij de ultranationalistische MHP aan de deur te kloppen, mochten de onderhandelingen met de CHP vruchteloos blijken. Devlet Bahçeli van de MHP heeft echter al vroeg verkondigd niet open te staan voor een coalitie met de AKP. Sterker, hij wil erop aansturen dat de AKP en de CHP hun best doen om de handen ineen te slaan en een coalitie te vormen. In het kader hiervan heeft de MHP sterke tegenstand geboden tegen het idee van vervroegde verkiezingen. De voornaamste reden hiervoor is dat de MHP geen kans wil bieden aan de AKP om tijdens vervroegde verkiezingen alsnog genoeg stemmen te behalen om als enige partij een meerderheidskabinet te kunnen vormen.

Aangezien een coalitie tussen de AKP en de pro-Koerdische HDP – de vierde partij die de kiesdrempel heeft weten te halen – bij voorbaat al is uitgesloten, blijft er inderdaad maar één mogelijkheid: AKP-CHP. Delegaties van de AKP en de CHP zijn in de afgelopen weken bijeengekomen om de mogelijkheden te verkennen. Op donderdag 13 augustus vindt de beslissende bijeenkomst plaats tussen Davutoğlu van de AKP en Kılıçdaroğlu van de CHP. Naar verluidt zal uiterlijk 14 augustus de knoop worden doorgehakt.

Er is een aantal punten waarover de partijen tot een consensus zullen moeten komen, waarbij er met name onenigheden zijn over het buitenlandbeleid van Turkije, specifiek met betrekking tot Syrië. Andere punten waarover de partijen tot overeenstemming moeten komen zijn: het onderwijsbeleid, het sociaal beleid, de Grondwet, de bevoegdheden van de presidentschap (nu bekleed door Recep Tayyip Erdoğan) en de Koerdische kwestie.

De inspanningen om een coalitie te vormen vinden plaats in een turbulente tijd. De Turkse politiek staat onder spanning sinds de aanslag in het zuidoostelijk gelegen Suruç, die vermoedelijk door een militant van Daesh (“IS”) is gepleegd. Hierbij zijn 32 overwegend jonge mensen omgekomen die gelieerd waren aan de pro-Koerdische HDP. Militanten van de PKK hebben in de nasleep van de aanslag twee Turkse politieagenten omgebracht, omdat zij de Turkse overheid ervan beschuldigen medeplichtig te zijn aan de aanslag van Daesh. Hierop is Turkije een groot offensief gestart tegen zowel Daesh als PKK, waarbij zij zich met name richten tot de PKK. In de afgelopen maand hebben aanslagen en vergeldingsmaatregelen aan ruim 60 mensen het leven gekost.

Analyses Turkije Instituut

Het Turkije Instituut publiceert regelmatig analyses over de actualiteit in Turkije