Het Turkije Instituut is sinds eind 2015 gesloten. Aanleiding tot dit besluit was het gebrek aan perspectief op nieuwe fondsen, mede in het licht van de ontwikkelingen in Turkije. De website (turkije-instituut.nl) is nog wel toegankelijk als informatiebron. Hierdoor zal althans een deel van de expertise die in de afgelopen acht jaar is opgebouwd behouden blijven.

Géén AKP/CHP-coalitie; vervroegde verkiezingen waarschijnlijk

14 augustus 2015 - De coalitiebesprekingen tussen de conservatieve AKP en de sociaaldemocratische CHP zijn op niets uitgelopen. Een samenwerking tussen de AKP en de CHP werd gezien als de enige mogelijkheid op een coalitie. Omdat er geen andere opties zijn voor de vorming van een coalitie zullen in november waarschijnlijk vervroegde verkiezingen plaatsvinden.

Davutoğlu van de AKP en Kılıçdaroğlu van de CHP zijn het niet eens geworden over o.a. het buitenlandbeleid en het onderwijsbeleid van Turkije. Davutoğlu heeft ook gewezen op verschillen tussen de ideologieën van de partijen die het bereiken van een overeenkomst zouden bemoeilijken. Volgens Kılıçdaroğlu waren deze verschillen echter niet onoverkoombaar en daarom spreekt hij van een gemiste ‘historische kans.’

Nu de AKP er niet in geslaagd is om een coalitie te vormen dient het mandaat aan de CHP gegeven te worden. Om een kabinet te kunnen vormen zónder de AKP dient de CHP echter in overeenstemming te komen met zowel de nationalistische MHP als de pro-Koerdische HDP; een samenwerking die zeer onwaarschijnlijk is.

Kılıçdaroğlu heeft verklaard dat de voorstellen van de AKP weinig te maken hadden met het willen vormen van een volwaardige coalitie; er zou eerder een transitiecoalitie geopperd worden met een agenda die in het teken zou staan van nieuwe verkiezingen. Kılıçdaroğlu heeft kritiek geleverd op het veelvuldige beroep dat de AKP doet op de ‘nationale wil’; hij stelt dat zij hier juist geen recht aan doen door de verkiezingsuitslagen van 7 juni 2015 niet te honoreren en de voorkeur te geven aan vervroegde verkiezingen.

De AKP wil met de vervroegde verkiezingen voldoende stemmen behalen om opnieuw als enige partij een nieuw kabinet te kunnen formeren. Dit is alleen mogelijk met een stembusuitslag waarbij de pro-Koerdische HDP de kiesdrempel niet haalt. De vraag is of de retoriek van president Recep Tayyip Erdoğan om de Koerdische militante organisatie PKK en de HDP in één adem te noemen zal werken. Sinds de gestaakte wapenstilstand met de PKK haalt Erdoğan regelmatig uit naar de HDP, daarbij de nadruk leggend op het herlevend terrorisme in het land.

Analyses Turkije Instituut

Het Turkije Instituut publiceert regelmatig analyses over de actualiteit in Turkije