Het Turkije Instituut is sinds eind 2015 gesloten. Aanleiding tot dit besluit was het gebrek aan perspectief op nieuwe fondsen, mede in het licht van de ontwikkelingen in Turkije. De website (turkije-instituut.nl) is nog wel toegankelijk als informatiebron. Hierdoor zal althans een deel van de expertise die in de afgelopen acht jaar is opgebouwd behouden blijven.

Turkije treedt op tegen Daesh

24 juli - Voor het eerst heeft het Turkse leger een directe confrontatie gehad met militanten van Daesh (“IS”). Op 23 juli hebben Daesh-militanten bij de Syrische grens vuur geopend op Turkse soldaten, waarbij één dode en twee gewonden zijn gevallen. Hierop is het Turkse leger in de tegenaanval gegaan, waarbij één Daesh-militant het leven liet.

De confrontatie vond plaats enkele uren nadat bekend is gemaakt dat Turkije de militaire basis in İncirlik zal openstellen voor gevechtsvliegtuigen van de coalitie die actief operaties uitvoert tegen Daesh. Dit besluit is het gevolg van onderhandelingen tussen Turkije en de Verenigde Staten. Momenteel wordt er met name geopereerd vanuit de Golfstaten, waarbij gevechtsvliegtuigen zo’n 2000 km moeten afleggen om operaties te kunnen uitvoeren. De afstand vanuit İncirlik is vijf keer zo klein, namelijk rond de 400 km om doelwitten van Daesh te kunnen bereiken.

Als vergelding voor de aanval van Daesh die op 23 juli heeft plaatsgevonden, hebben Turkse straaljagers in de ochtend van 24 juli drie doelwitten van Daesh gebombardeerd. De bombardementen zijn uitgevoerd zonder dat de straaljagers het Syrische luchtruim zijn binnengedrongen. De operatie is vernoemd naar Yalçın Nane, de soldaat die de dag ervoor is omgekomen.

De Turkse regering heeft verklaard met geweld te zullen optreden tegen alle vormen van terreur, waarbij zij niet alleen aan Daesh refereren, maar ook aan de Koerdische verzetspartij PKK. Militanten van de PKK hebben in Şanlıurfa en Diyarbakır drie Turkse politieagenten omgebracht als reactie op de aanslag in Suruç, waarbij 32 overwegend jonge mensen zijn omgekomen die zich wilden inzetten om Kobanî te herbouwen.

Binnenlands worden met name in de grote steden invallen gedaan om aan Daesh en PKK gelieerde militanten uit te kammen. Het is vooralsnog niet bekend of Turkije van plan is om ook over de grens meer operaties uit te voeren tegen Daesh. Wel zal het Turkse leger zich inzetten om een veilige zone af te bakenen in Syrië, zowel om te voorkomen dat Daesh verder kan oprukken als om Syrische vluchtelingen te kunnen opvangen.

Analyses Turkije Instituut

Het Turkije Instituut publiceert regelmatig analyses over de actualiteit in Turkije