Het Turkije Instituut is sinds eind 2015 gesloten. Aanleiding tot dit besluit was het gebrek aan perspectief op nieuwe fondsen, mede in het licht van de ontwikkelingen in Turkije. De website (turkije-instituut.nl) is nog wel toegankelijk als informatiebron. Hierdoor zal althans een deel van de expertise die in de afgelopen acht jaar is opgebouwd behouden blijven.

De aanslag in Suruç: Turkse politieke leiders reageren

23 juli - Volgens veiligheidsexperts is de zelfmoordaanslag in Suruç, waarbij minstens 31 overwegend jonge mensen zijn omgekomen, een poging van Daesh (“IS”) om de pro-Koerdische HDP en de Koerdische Arbeiderspartij (PKK) tegen de Turkse regering op te zetten. Ook kan de aanslag gezien worden als vergelding voor de nederlagen die Daesh heeft geleden in Kobanî door toedoen van Koerdische verzetsstrijders. Tegelijkertijd zou Daesh de Turkse overheid willen waarschuwen vanwege geplande operaties tegen de terreurorganisatie.

Inmiddels is de identiteit vastgesteld van een verdachte die betrokken zou zijn geweest bij de zelfmoordaanslag in Suruç, waarbij 31. Het betreft een 20-jarige student, Şeyh Abdurrahman Alagöz, uit de zuidoostelijk gelegen stad Adıyaman, enkele uren verwijderd van Suruç. Het lichaam van een andere verdachte, mogelijk een jonge vrouw, moet nog geïdentificeerd worden. Deze verdachte is vermoedelijk één van de zeven Daesh-militanten die Turkije zijn binnen gedrongen en waar Turkse veiligheidsdiensten eerder in juni al voor gewaarschuwd hebben.

Selahattin Demirtaş en Figen Yüksekdağ, die samen de Pro-Koerdische HDP leiden, hebben kritiek geleverd op de Turkse regering vanwege vermeende nalatigheid in het waarborgen van de veiligheid. Yüksekdağ refereerde hierbij ook aan de aanslag tijdens een HDP-bijeenkomst in Diyarbakır, vlak voor de parlementaire verkiezingen van 7 juni. Ook beschuldigde zij de Turkse regering ervan medeplichtig te zijn aan de aanslag in Suruç, omdat zij de activiteiten van Daesh een oogje zou toeknijpen en zich eerder zou bezighouden met het onderdrukken van de HDP dan actie te ondernemen tegen Daesh. Demirtaş heeft verklaard het heft in eigen handen te zullen nemen om de veiligheidsmaatregelen voor mogelijke doelwitten aan te scherpen.

Premier Davutoğlu en president Erdoğan hebben op hun beurt uitgehaald naar de HDP. Davutoğlu heeft verklaard dat er hoogstwaarschijnlijk sprake is geweest van infiltratie binnen de groep die in Suruç was bijeengekomen en dat de beschuldiging van nalatigheid daarom ongegrond is. Zowel Davutoğlu als Erdoğan hebben tevens kritiek geleverd op de HDP omdat zij zich niet voldoende uitgesproken zouden hebben tegen de aanslag die militanten van de PKK hebben gepleegd op twee politieagenten, als wraak voor de zelfmoordaanslag in Suruç.

Analyses Turkije Instituut

Het Turkije Instituut publiceert regelmatig analyses over de actualiteit in Turkije