Het Turkije Instituut is sinds eind 2015 gesloten. Aanleiding tot dit besluit was het gebrek aan perspectief op nieuwe fondsen, mede in het licht van de ontwikkelingen in Turkije. De website (turkije-instituut.nl) is nog wel toegankelijk als informatiebron. Hierdoor zal althans een deel van de expertise die in de afgelopen acht jaar is opgebouwd behouden blijven.

CHP-MHP / CHP-AKP / MHP-AKP

26 juni 2015 - Afgelopen dinsdag 23 juni werden de 550 nieuwe parlementsleden beëdigd in het 25ste Turkse parlement. De beëdigingceremonie is het begin van een boeiende zomer waarin een coalitie gevormd moet worden, of waarin zal blijken dat nieuwe verkiezingen onvermijdelijk zullen zijn. Dat het een spannende tijd wordt, werd al duidelijk op de eerste werkdag van de parlementsleden. Vier van hen maakten gebaren of droegen symbolen die verbonden zijn aan de Gezi-protesten van 2013. 

De eerste taak van het nieuwe parlement is het kiezen van een voorzitter. De kandidaten die deze rol op zich willen nemen worden op 27 juni bekend gemaakt, daags voor de verkiezing van de nieuwe voorzitter. Mocht er geen duidelijke meerderheid zijn voor één kandidaat, dan komt er op 2 juli een tweede stemronde. Na het kiezen van een voorzitter heeft de partij met de meeste zetels, de AKP, 45 dagen de tijd om een coalitie te vormen.  

Wat weten we nu over de mogelijke coalities? De HDP heeft aangegeven niet mee te doen aan een coalitie. De pro-Koerdische partij hoopt op een CHP-AKP coalitie, die door de HDP vanuit de oppositie gesteund zal worden. Deze coalitie geeft het meeste kans op het slagen van de vredesbesprekingen tussen de regering en de Koerden. Een CHP-AKP coalitie is echter niet waarschijnlijk, omdat de CHP wil dat de AKP leden die beschuldigd werden van corruptie alsnog berecht worden. Daar zal de AKP niet mee instemmen, onder andere omdat één van de beschuldigden Bilal is, de zoon van president Erdoğan.

Een coalitie zonder AKP lijkt onmogelijk, omdat de ideeën van CHP en de MHP te veel van elkaar verschillen om samen te kunnen werken. De MHP heeft het aanbod van de CHP om een coalitie te vormen, waarbij de partijleider van de MHP Devlet Bahçeli premier zou worden, afgewezen. De meest waarschijnlijke optie op dit moment is een coalitie van AKP-MHP. De ideologieën van deze partijen komen het meest met elkaar overeen. Met deze regering zal het vredesproces met de Koerden ernstig onder druk komen te staan, omdat MHP leden vinden dat het proces de natie verdeelt.

Zelfs de AKP-MHP coalitie zal moeilijk worden om te realiseren, omdat de MHP eisen zal stellen. Zo wil de MHP dat Erdoğan’s macht beperkt blijft in plaats van uitgebreid wordt zoals de AKP graag wil. Daarnaast vindt de MHP ook dat AKP leden die beschuldigd zijn van corruptie berecht moeten worden. Bahçeli zei: ‘laat hem ons Bilal geven, dan krijgt hij zijn regering’ (de uitspraak was gericht tegen Erdoğan). Toch zijn beide partijen bereid om officiële coalitiebesprekingen met elkaar te voeren. Mocht er geen coalitie gevormd worden door de vier partijen in het nieuwe parlement binnen 45 dagen, dan komen er opnieuw verkiezingen.

 

Agenda

Klik hier voor een uitgebreide agenda.

16 december
Boekpresentatie:
'De Vergeten Geschiedenis van mijn Grootvader Sulayman Hadj Ali'
Geschreven door Meltem Halaceli

Woensdag 16 december, 15:00-17:15 uur; Paradiso, Weteringschans 6-8, Amsterdam 


6 januari tot en met 16 maart 2016

Om de kennis van Nederlandse studenten over het Palestijns-Israelische conflict te vergroten en om het debat te verdiepen, biedt CIDI sinds 1988 een collegereeks aan over Israels politieke situatie. De colleges zijn bedoeld voor studenten met een bijzondere interesse voor Israel en het Midden Oosten.

De reeks bestaat uit elf colleges. De docenten zijn merendeels academici verbonden aan verschillende universiteiten in Nederland en experts op deelterreinen van de politieke situatie in het Midden-Oosten. De collegereeks is van universitair niveau maar ook toegankelijk voor studenten van hogescholen en toehoorders.

Kijk voor meer informatie op cidi.nl of mail naar cidi@cidi.nl.

6 oktober 2015 tot en met 31 januari 2016

Europalia Turkey

Verkiezingsuitslag: grafieken en kaarten

De onderstaande afbeeldingen laten zien wat de resultaten zijn van de Turkse verkiezingen van 1 november. Daarnaast is ook het verschil met de verkiezingen van 7 juni jl. in beeld gebracht.

Vacatures

Stage: Social Media Assistent (Nederlandse Consulaat-Generaal te Istanbul)

Het Consulaat-Generaal te Istanbul is voor een periode van 4-6 maanden op zoek naar een stagiair(e) die de functie van social media assistent kan vervullen. De stage start halverwege januari 2016 en eindigt halverwege april, mei of juni 2016. Als stagiair(e) in deze functie ben je onder meer verantwoordelijk voor het schrijven van blogs, tweets en teksten voor de website. Daarnaast draai je bij verschillende evenementen mee op de afdeling Pers en Culturele Zaken.

Is je nieuwsgierigheid gewekt? Klik dan hier voor meer informatie!

Kennis van Turkije

Het Turkije Instituut is een onafhankelijke instelling die zich richt op het vergroten van kennis over Turkije bij een divers Nederlands publiek.
Volg ons ook op:   

Het Turkije Instituut werkt samen met Turkish Studies at Leiden University en Leiden University Institute for Area Studies (LIAS)

Zoekt u een Turkije-expert voor een lezing of analyse?

Bent u op zoek naar een expert op het gebied van de politieke, sociale of economische situatie in Turkije? Wij kunnen u (op weg) helpen.

Lees meer...