Het Turkije Instituut is sinds eind 2015 gesloten. Aanleiding tot dit besluit was het gebrek aan perspectief op nieuwe fondsen, mede in het licht van de ontwikkelingen in Turkije. De website (turkije-instituut.nl) is nog wel toegankelijk als informatiebron. Hierdoor zal althans een deel van de expertise die in de afgelopen acht jaar is opgebouwd behouden blijven.

Een nieuwe poging zonder nieuws

26 juni 2015 - Afgelopen mei zijn de vredesbesprekingen tussen Grieks en Turks Cyprus hervat na een onderbreking van acht maanden. De Griekse Cyprioten hadden in oktober de besprekingen stilgelegd, nadat Turkije namens Turks Cyprus advies had uitgegeven om seismisch onderzoek te doen naar de aanwezigheid van gas bij de kust van Cyprus. De vredesbesprekingen zijn hervat op 15 mei en de leiders van de Cyprioten van zowel de Turkse als de Griekse partijen spraken op 28 mei af dat ze in vijf stappen de Cypruskwestie op gaan lossen. De vredesbesprekingen vinden plaats onder begeleiding van de VN, waarbij de VN adviseur voor Cyprus Espen Barth Eide een bemiddelende rol speelt. Zoals afgesproken met de VN, komen de partijen twee keer per maand bij elkaar voor vredesbesprekingen. De laatste bijeenkomst werd gehouden op 17 juni. 

Zowel de Grieks-Cypriotische leider Nicos Anastasiades als de Turks-Cypriotische leider Mustafa Akıncı zijn positief over de start die ze hebben gemaakt. Die is ook enigszins orthodox. Zo staan er evenementen op de agenda zoals samen naar een theatervoorstelling gaan. Deze aanpak moet een positief klimaat creëren voor de vredesbesprekingen. Er zijn tot nu toe alleen nog afspraken gemaakt die het vertrouwen in elkaar moeten versterken, er zijn nog geen hoofdzaken besproken. De tot nu toe gemaakte afspraken gaan over het openen van meer grensovergangen, het op elkaar aansluiten van de elektriciteitsnetwerken en het vormen van een gemengd comité dat moet gaan kijken naar gendergelijkheid op Cyprus.

Volgens Grieks Cyprus zullen deze stappen 25 miljard euro kosten. De kosten zullen waarschijnlijk deels worden gedoneerd door de VN die de vredesbesprekingen leidt. Het meeste geld is nodig om gebieden zoals de Varosha (Grieks) ofwel Maraş (Turks) wijk op te ruimen. De wijk in de stad Famagusta is sinds 1974 een spookwijk. Er is ook geld nodig om Turkse en Griekse Cyprioten te verhuizen en om compensaties aan slachtoffers van het conflict uit te kunnen betalen.

Naast financiële obstakels zijn er ook nog steeds politieke spanningen. Dit blijkt uit een uitspraak van Nicos Anastasiades na de Turkse verkiezingen van 7 juni. Tijdens die verkiezingen werd duidelijk dat de AKP niet meer een éénpartij-regering kon vormen. Anastasiades zei dat een nieuwe regering in Ankara de vredesbespreking positief kan beïnvloeden. Hij benadrukte dat Turkije’s bijdrage aan de besprekingen essentieel is, omdat een aantal belangrijke punten direct afhangen van Turkije. Het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken kon de uitspraak van de Griekse Cyprioot niet waarderen. Het ministerie ziet de uitspraak als een poging om de toewijding van Turkije aan het vredesproces in twijfel te trekken bij de internationale gemeenschap. Anastasiades moet zich volgens de verklaring van het ministerie bezig houden met het opstellen van een vredesplan en niet met de Turkse politiek. 

Analyses Turkije Instituut

Het Turkije Instituut publiceert regelmatig analyses over de actualiteit in Turkije