Het Turkije Instituut is sinds eind 2015 gesloten. Aanleiding tot dit besluit was het gebrek aan perspectief op nieuwe fondsen, mede in het licht van de ontwikkelingen in Turkije. De website (turkije-instituut.nl) is nog wel toegankelijk als informatiebron. Hierdoor zal althans een deel van de expertise die in de afgelopen acht jaar is opgebouwd behouden blijven.

Hoe nu verder?

11 juni 2015 - Hoe nu verder? is de vraag die veel Turken in de week na de parlementsverkiezingen bezig houdt. De AKP is voor het eerst in 13 jaar niet groot genoeg om een éénpartij regering te vormen. De partij zal een coalitie moeten aangaan met één van de drie oppositiepartijen. In het verleden hebben coalities in Turkije geleid tot onrust en bleken kabinetten uitermate onproductief, omdat bijvoorbeeld ruziënde partijleiders niet meer met elkaar wilden praten. Het zal een lastige opgave worden voor de AKP om een politieke partij te vinden die met haar wil samenwerken én een functionerend team oplevert. De MHP is de meest waarschijnlijke optie om een coalitie mee te vormen. De nationalistische MHP onder leiding van Devlet Bahçeli staat echter niet te springen om deze kans te pakken en zal proberen alles eruit te halen wat er voor ze in zit. Dat kan, omdat de MHP niets te verliezen heeft. Als er namelijk binnen 45 dagen geen coalitie is gevormd, móet de president (Erdoğan) nieuwe verkiezingen aankondigen. De verkiezingen moeten dan binnen drie maanden plaatsvinden. 

Naast de mogelijkheden voor een eventuele coalitie tussen de MHP en de AKP of nieuwe verkiezingen, is er de (minder waarschijnlijke) optie van een coalitie van de drie oppositiepartijen: de HDP, CHP en de MHP. Deze drie partijen zijn niet alleen tegen het presidentiële systeem dat de AKP en president Erdoğan willen invoeren, zij eisen ook dat de corruptiedossiers van vier afgetreden AKP-ministers worden heropend. Ze kunnen het de AKP door een coalitie te vormen dus moeilijk maken, maar dat geldt ook vice versa. De AKP heeft 40% van de stemmen gehaald en is daarmee nog steeds de grootste partij. Omdat ze al 13 jaar aan de macht is, zijn aanhangers van de AKP in alle overheidsorganen te vinden die de besluiten van de coalitie HDP, CHP en MHP zullen pogen tegen te werken. Veel zorgen hoeft de AKP zich nu nog niet te maken, omdat het ernaar uitziet dat de oppositiepartijen te verdeeld zijn om binnen 45 dagen samen te werken.

In hoeverre de AKP zich zorgen maakt, is niet helemaal duidelijk. Leiders van de partij spraken consequent over een overwinning, omdat ze immers de meerderheid van de stemmen weer hebben behaald. Een gevolg van de verkiezingen kan zijn dat er een breuk plaatsvind binnen de AKP. Partijleden zullen zich afvragen aan wie de ‘nederlaag’ te wijten is; aan de steeds meer autoritaire president Erdoğan of aan de nieuwe minister-president Davutoğlu. Als er weer verkiezingen aangekondigd worden, moet de verdeeldheid binnen de AKP opgelost zijn om nog een kans te maken om terug te winnen wat ze afgelopen zondag zijn verloren: de luxe van een één-partijregering.

 

Agenda

Klik hier voor een uitgebreide agenda.

16 december
Boekpresentatie:
'De Vergeten Geschiedenis van mijn Grootvader Sulayman Hadj Ali'
Geschreven door Meltem Halaceli

Woensdag 16 december, 15:00-17:15 uur; Paradiso, Weteringschans 6-8, Amsterdam 


6 januari tot en met 16 maart 2016

Om de kennis van Nederlandse studenten over het Palestijns-Israelische conflict te vergroten en om het debat te verdiepen, biedt CIDI sinds 1988 een collegereeks aan over Israels politieke situatie. De colleges zijn bedoeld voor studenten met een bijzondere interesse voor Israel en het Midden Oosten.

De reeks bestaat uit elf colleges. De docenten zijn merendeels academici verbonden aan verschillende universiteiten in Nederland en experts op deelterreinen van de politieke situatie in het Midden-Oosten. De collegereeks is van universitair niveau maar ook toegankelijk voor studenten van hogescholen en toehoorders.

Kijk voor meer informatie op cidi.nl of mail naar cidi@cidi.nl.

6 oktober 2015 tot en met 31 januari 2016

Europalia Turkey

Verkiezingsuitslag: grafieken en kaarten

De onderstaande afbeeldingen laten zien wat de resultaten zijn van de Turkse verkiezingen van 1 november. Daarnaast is ook het verschil met de verkiezingen van 7 juni jl. in beeld gebracht.

Vacatures

Stage: Social Media Assistent (Nederlandse Consulaat-Generaal te Istanbul)

Het Consulaat-Generaal te Istanbul is voor een periode van 4-6 maanden op zoek naar een stagiair(e) die de functie van social media assistent kan vervullen. De stage start halverwege januari 2016 en eindigt halverwege april, mei of juni 2016. Als stagiair(e) in deze functie ben je onder meer verantwoordelijk voor het schrijven van blogs, tweets en teksten voor de website. Daarnaast draai je bij verschillende evenementen mee op de afdeling Pers en Culturele Zaken.

Is je nieuwsgierigheid gewekt? Klik dan hier voor meer informatie!

Kennis van Turkije

Het Turkije Instituut is een onafhankelijke instelling die zich richt op het vergroten van kennis over Turkije bij een divers Nederlands publiek.
Volg ons ook op:   

Het Turkije Instituut werkt samen met Turkish Studies at Leiden University en Leiden University Institute for Area Studies (LIAS)

Zoekt u een Turkije-expert voor een lezing of analyse?

Bent u op zoek naar een expert op het gebied van de politieke, sociale of economische situatie in Turkije? Wij kunnen u (op weg) helpen.

Lees meer...