Het Turkije Instituut is sinds eind 2015 gesloten. Aanleiding tot dit besluit was het gebrek aan perspectief op nieuwe fondsen, mede in het licht van de ontwikkelingen in Turkije. De website (turkije-instituut.nl) is nog wel toegankelijk als informatiebron. Hierdoor zal althans een deel van de expertise die in de afgelopen acht jaar is opgebouwd behouden blijven.

HDP voorzitter Demirtaş

8 juni 2015 - De HDP is met 12.99% de verkiezingsdrempel gepasseerd en daarmee is er een einde gekomen aan het debat over het presidentiële systeem dat Erdoğan en de AKP willen invoeren, aldus de voorzitter van de HDP Selahattin Demirtaş. De 42 jaar oude Demirtaş uit zuidoost-Turkije wordt ook wel de ‘Koerdische Obama’ genoemd, omdat hij er goed uitziet en een dynamische spreker is. Mede dankzij het feit dat Demirtas 9,8% van de stemmen behaalde tijdens de presidentsverkiezingen van 2014, koos de HDP ervoor om tijdens de parlementsverkiezingen van 2015 als een partij (in plaats van met onafhankelijke kandidaten) aan de verkiezingen deel te nemen.

Wie is nou deze 42-jarige ‘Selocan’ (mijn lieveling) zoals zijn aanhangers Demirtaş noemen? Hij heeft zich tijdens de verkiezingscampagne neergezet als de perfecte echtgenoot van Başak Demirtaş en vader van Delal en Dılda, maar de media hebben zich ook gericht op de minder perfecte kant van de familie Demirtaş. Zo heeft broer Nurettin in de gevangenis gezeten, omdat hij lid is van de Koerdische PKK, die door de Turkse regering gezien wordt als een terroristische beweging. In een interview van vorig jaar gaf Demirtas aan dat hij zich bewust werd van zijn Koerdische identiteit toen hij 15 jaar was. Hij woonde een begrafenis bij van een belangrijke politicus, toen onbekende schutters het vuur opende op de rouwende menigte. Sindsdien houdt hij zich bezig met Koerden en mensenrechten. Hij studeerde rechten aan de Universiteit van Ankara en werkte als mensenrechtenadvocaat tot hij in 2007 voor het eerst gekozen werd in het Turkse parlement. Demirtas was toen aangesloten bij de politieke partij DTP (Democratische Samenlevingspartij). Deze partij werd verboden door het hooggerechtshof in 2009. De DTP parlementsleden schoven door naar de BDP (Vrede en Democratie Partij), waarvan Demirtaş in 2010 de voorzitter werd. De HDP werd opgericht in 2014, toen na drie jaar samenwerking tussen de BDP en verschillende politieke partijen en organisaties, werd besloten om één grote partij te vormen. Demirtaş is al vanaf het begin van de HDP de vice-voorzitter (hij deelt het voorzitterschap met Figen Yüksekdag, een journaliste uit Adana).

Ook in de politiek houdt Demirtaş zich bezig met de situatie van Koerden in Turkije. Hij is betrokken bij de vredesbesprekingen tussen de Turkse regering en de Koerdische PKK en heeft zichzelf regelmatig opgesteld als woordvoerder van de vredesbesprekingen tijdens interviews met verschillende nieuwsoutlets zoals al-Monitor. Zijn charisma en wijze waarop hij politiek bedrijft kennen een aantrekkingskracht die verder reikt dan de Koerdische kiezer. De positieve aandacht die b.v. vrouwenrechten binnen de HDP krijgen en de veel tolerantere houding jegens de in Turkije verdrukte LGTB’s maakt dat ook progressieve etnische Turken zich tot zijn politiek voelen aangetrokken.

Demirtas straalt uit wat hij is: een moderne, transparante politicus. Toch kent zijn autonomie grenzen: achter de schermen van de Koerdische beweging in welke verschijningsvorm dan ook schuilt altijd de hand van de grote leider: de op het eiland Imrali in levenslange hechtenis verblijvende Koerdische leider Abdullah Öcalan, beter bekend als Apo. Die bepaalt, en zeker als het om de Koerdische kwestie zelf gaat, de bandbreedte van het beleid dat de HDP kan voeren. Daar zal Demirtas hoe dan ook rekening mee moeten houden wil hij zijn positie consolideren. Voorlopig is dat iets waar zijn aanhang probleemloos mee lijkt te kunnen leven.