Het Turkije Instituut is sinds eind 2015 gesloten. Aanleiding tot dit besluit was het gebrek aan perspectief op nieuwe fondsen, mede in het licht van de ontwikkelingen in Turkije. De website (turkije-instituut.nl) is nog wel toegankelijk als informatiebron. Hierdoor zal althans een deel van de expertise die in de afgelopen acht jaar is opgebouwd behouden blijven.

Verkiezingsuitslag

8 juni 2015 - De verkiezingen van gisteren draaiden maar om één ding: haalt de pro-Koerdische HDP de kiesdrempel van 10%. Alle stemmen die tot minder zouden leiden, betekenden een grote kans voor de AKP om een meerderheid van 330, goed voor een referendum, mogelijk zelfs 360 zetels te krijgen in het parlement, waardoor invoering van een presidentieel systeem zo goed als zeker zou zijn geweest. Het pakte voor de HDP en voor Turkije,  goed uit: een 'overwinning' van ruim 12%, resulterend in 80 zetels en gekozen als partij, in tegenstelling tot de verkiezingen van 2007 en 2011, toen ze via de achterdeur van onafhankelijke kandidaten in het parlement  vertegenwoordigd was. 

Die extra stemmen die de partij nodig had, kwamen grotendeels van Koerdische kiezers die voorheen op de AKP hadden gestemd (het Kobani effect) en deels van progressieve Turken, die strategisch stemden om verdere uitbreiding van de macht van de AKP te voorkomen. De grootste verrassing was misschien toch wel dat de AKP maar liefst 10% minder stemmen kreeg dan bij de laatste landelijke verkiezingen in 2011. Samen met de winst van de Koerden en de extra procenten die de nationalistische MHP wist te vergaren leidt dat nu tot een situatie waarbij de regeringspartij (sinds 2002) 16 zetels te kort komt om een nieuwe regering te vormen. Er zal dus moeten worden omgezien naar een coalitiepartij en snel ook. Als er binnen 45 dagen geen regering gevormd kan worden, dan zijn nieuwe verkiezingen in september onafwendbaar. De nationalistische MHP is de meest aangewezen, zo niet de enige kandidaat. Die zullen hun huid duur willen verkopen. Dat zal de belangrijkste uitdaging waar Turkije voor staat: het vinden van een oplossing voor het al 40 jaar slepende conflict met de Koerden niet makkelijker maken. Mislukken deze coalitie onderhandelingen dat staat de HDP in september opnieuw voor de uitdaging meer dan 10% van de stemmen achter zich te krijgen. De AKP zal ondertussen een nieuwe verkiezingsstrategie moeten ontwerpen. Maar die kan alleen succesvol zijn als ze de Koerdische stemmen terug winnen. Op zijn zachts gezegd is dat een lastige uitgangspositie voor onderhandelingen met de nationalisten. De politicus in president Erdoğan zal alle zeilen bij moeten zetten om zijn partij ongeschonden uit deze Catch 22 situatie te redden. De verkiezingen waren spannend, de nasleep zal dat zeker ook zijn.