Het Turkije Instituut is sinds eind 2015 gesloten. Aanleiding tot dit besluit was het gebrek aan perspectief op nieuwe fondsen, mede in het licht van de ontwikkelingen in Turkije. De website (turkije-instituut.nl) is nog wel toegankelijk als informatiebron. Hierdoor zal althans een deel van de expertise die in de afgelopen acht jaar is opgebouwd behouden blijven.

Verkiezingsuitslag

8 juni 2015 - De verkiezingen van gisteren draaiden maar om één ding: haalt de pro-Koerdische HDP de kiesdrempel van 10%. Alle stemmen die tot minder zouden leiden, betekenden een grote kans voor de AKP om een meerderheid van 330, goed voor een referendum, mogelijk zelfs 360 zetels te krijgen in het parlement, waardoor invoering van een presidentieel systeem zo goed als zeker zou zijn geweest. Het pakte voor de HDP en voor Turkije,  goed uit: een 'overwinning' van ruim 12%, resulterend in 80 zetels en gekozen als partij, in tegenstelling tot de verkiezingen van 2007 en 2011, toen ze via de achterdeur van onafhankelijke kandidaten in het parlement  vertegenwoordigd was. 

 

Die extra stemmen die de partij nodig had, kwamen grotendeels van Koerdische kiezers die voorheen op de AKP hadden gestemd (het Kobani effect) en deels van progressieve Turken, die strategisch stemden om verdere uitbreiding van de macht van de AKP te voorkomen. De grootste verrassing was misschien toch wel dat de AKP maar liefst 10% minder stemmen kreeg dan bij de laatste landelijke verkiezingen in 2011. Samen met de winst van de Koerden en de extra procenten die de nationalistische MHP wist te vergaren leidt dat nu tot een situatie waarbij de regeringspartij (sinds 2002) 16 zetels te kort komt om een nieuwe regering te vormen. Er zal dus moeten worden omgezien naar een coalitiepartij en snel ook. Als er binnen 45 dagen geen regering gevormd kan worden, dan zijn nieuwe verkiezingen in september onafwendbaar. De nationalistische MHP is de meest aangewezen, zo niet de enige kandidaat. Die zullen hun huid duur willen verkopen. Dat zal de belangrijkste uitdaging waar Turkije voor staat: het vinden van een oplossing voor het al 40 jaar slepende conflict met de Koerden niet makkelijker maken. Mislukken deze coalitie onderhandelingen dat staat de HDP in september opnieuw voor de uitdaging meer dan 10% van de stemmen achter zich te krijgen. De AKP zal ondertussen een nieuwe verkiezingsstrategie moeten ontwerpen. Maar die kan alleen succesvol zijn als ze de Koerdische stemmen terug winnen. Op zijn zachts gezegd is dat een lastige uitgangspositie voor onderhandelingen met de nationalisten. De politicus in president Erdoğan zal alle zeilen bij moeten zetten om zijn partij ongeschonden uit deze Catch 22 situatie te redden. De verkiezingen waren spannend, de nasleep zal dat zeker ook zijn.

Agenda

Klik hier voor een uitgebreide agenda.

16 december
Boekpresentatie:
'De Vergeten Geschiedenis van mijn Grootvader Sulayman Hadj Ali'
Geschreven door Meltem Halaceli

Woensdag 16 december, 15:00-17:15 uur; Paradiso, Weteringschans 6-8, Amsterdam 


6 januari tot en met 16 maart 2016

Om de kennis van Nederlandse studenten over het Palestijns-Israelische conflict te vergroten en om het debat te verdiepen, biedt CIDI sinds 1988 een collegereeks aan over Israels politieke situatie. De colleges zijn bedoeld voor studenten met een bijzondere interesse voor Israel en het Midden Oosten.

De reeks bestaat uit elf colleges. De docenten zijn merendeels academici verbonden aan verschillende universiteiten in Nederland en experts op deelterreinen van de politieke situatie in het Midden-Oosten. De collegereeks is van universitair niveau maar ook toegankelijk voor studenten van hogescholen en toehoorders.

Kijk voor meer informatie op cidi.nl of mail naar cidi@cidi.nl.

6 oktober 2015 tot en met 31 januari 2016

Europalia Turkey

Verkiezingsuitslag: grafieken en kaarten

De onderstaande afbeeldingen laten zien wat de resultaten zijn van de Turkse verkiezingen van 1 november. Daarnaast is ook het verschil met de verkiezingen van 7 juni jl. in beeld gebracht.

Vacatures

Stage: Social Media Assistent (Nederlandse Consulaat-Generaal te Istanbul)

Het Consulaat-Generaal te Istanbul is voor een periode van 4-6 maanden op zoek naar een stagiair(e) die de functie van social media assistent kan vervullen. De stage start halverwege januari 2016 en eindigt halverwege april, mei of juni 2016. Als stagiair(e) in deze functie ben je onder meer verantwoordelijk voor het schrijven van blogs, tweets en teksten voor de website. Daarnaast draai je bij verschillende evenementen mee op de afdeling Pers en Culturele Zaken.

Is je nieuwsgierigheid gewekt? Klik dan hier voor meer informatie!

Kennis van Turkije

Het Turkije Instituut is een onafhankelijke instelling die zich richt op het vergroten van kennis over Turkije bij een divers Nederlands publiek.
Volg ons ook op:   

Het Turkije Instituut werkt samen met Turkish Studies at Leiden University en Leiden University Institute for Area Studies (LIAS)

Zoekt u een Turkije-expert voor een lezing of analyse?

Bent u op zoek naar een expert op het gebied van de politieke, sociale of economische situatie in Turkije? Wij kunnen u (op weg) helpen.

Lees meer...