Het Turkije Instituut is sinds eind 2015 gesloten. Aanleiding tot dit besluit was het gebrek aan perspectief op nieuwe fondsen, mede in het licht van de ontwikkelingen in Turkije. De website (turkije-instituut.nl) is nog wel toegankelijk als informatiebron. Hierdoor zal althans een deel van de expertise die in de afgelopen acht jaar is opgebouwd behouden blijven.

Week voor de verkiezingen

2 juni 2015 - Aanstaande zondag is het zover: de Turkse parlementsverkiezingen zullen plaatsvinden. Turken die in het buitenland wonen, konden al stemmen in 54 verschillende landen in 112 stembureaus. Vanaf 8 mei kon men in Duitsland, Oostenrijk, België, Denemarken, Frankrijk en Zwitserland stemmen, terwijl Turken in Bulgarije, Italië en in Nederland van 29 tot 31 mei de tijd hadden om hun stem uit te brengen. Er wordt geschat dat zo’n één miljoen Turken in het buitenland hebben gestemd. In Nederland waren 240.000 Turken stemgerechtigd en konden stemmen in Rijswijk en in Deventer. Verwacht werd dat de opkomst in Nederland hoger zou zijn dan de 10% van vorig jaar tijdens de presidentsverkiezingen. Hoeveel Nederlandse Turken er gestemd hebben en hoe ze hebben gestemd zal echter niet bekend worden gemaakt. De stemmen worden per vliegtuig naar Turkije gestuurd en samen met alle andere stemmen geteld wanneer de stembussen in Turkije sluiten op 7 juni. 

Kijk voor meer informatie over de verkiezingen, analyses en handige links in ons verkiezingsdossier

Tijdens deze verkiezingen staan twee vragen centraal: haalt de AKP genoeg zetels om als één partij te regeren? en: haalt de pro-Koerdische HDP 10% van de stemmen om de over verkiezingsdrempel te komen? Deze twee vragen hangen direct met elkaar samen. De meeste en recentste peilingen tonen dat de AKP de verkiezingen zal winnen, maar minder stemmen  zal behalen dan tijdens de vorige verkiezingen. Het is toch mogelijk voor de AKP om 330 van de 550 parlementzetels te halen als de partij de restzetels krijgt van partijen die de verkiezingsdrempel niet halen. Met 330 zetels kan de AKP de grondwet veranderen zonder te hoeven overleggen met andere politieke partijen. Eén van de belangrijkste dingen die de AKP wil invoeren in de nieuwe grondwet is het presidentiële systeem, waarin president Erdoğan het belangrijkste politieke figuur zal zijn. De HDP is tegen het presidentiële systeem, omdat HDP-leden bang zijn dat de democratie in Turkije daarmee nog verder onder druk komt te staan. Als de HDP 10% van de stemmen haalt en in het parlement komt, zullen leden proberen de grondwet die de AKP zal voorstellen tegen te werken. De peilingen geven aan dat de HDP tussen de 9-11% van de stemmen zit. Redt de partij de 10% niet, dan gaan de restzetels naar de AKP. In 2002 bleken de restzetels voldoende om de AKP met 34,2% van de stemmen toch een zetelmeerderheid van 66% te bezorgen. Dit kwam omdat noch de nationalistische MHP, noch de Koerdische partij noch een van de andere kleinere partijen de kiesdrempel wisten te passeren.

De vele verschillende Turkse onderzoekcentra die opiniepeilingen uitbrengen, geven resultaten weer die erg uiteenlopen en het is daarom moeilijk om ze te vertrouwen. Het is daarnaast verboden om opiniepeilingen uit te brengen in de tien dagen voorafgaande aan de verkiezingen. Daarom is het vanaf nu alleen nog maar afwachten tot 7 juni. Zou u graag willen weten op welke Turkse politieke partij u zou stemmen? Doe dan de Turkse parlementsverkiezingwijzer in het Nederlands door hier te klikken. 

Agenda

Klik hier voor een uitgebreide agenda.

16 december
Boekpresentatie:
'De Vergeten Geschiedenis van mijn Grootvader Sulayman Hadj Ali'
Geschreven door Meltem Halaceli

Woensdag 16 december, 15:00-17:15 uur; Paradiso, Weteringschans 6-8, Amsterdam 


6 januari tot en met 16 maart 2016

Om de kennis van Nederlandse studenten over het Palestijns-Israelische conflict te vergroten en om het debat te verdiepen, biedt CIDI sinds 1988 een collegereeks aan over Israels politieke situatie. De colleges zijn bedoeld voor studenten met een bijzondere interesse voor Israel en het Midden Oosten.

De reeks bestaat uit elf colleges. De docenten zijn merendeels academici verbonden aan verschillende universiteiten in Nederland en experts op deelterreinen van de politieke situatie in het Midden-Oosten. De collegereeks is van universitair niveau maar ook toegankelijk voor studenten van hogescholen en toehoorders.

Kijk voor meer informatie op cidi.nl of mail naar cidi@cidi.nl.

6 oktober 2015 tot en met 31 januari 2016

Europalia Turkey

Verkiezingsuitslag: grafieken en kaarten

De onderstaande afbeeldingen laten zien wat de resultaten zijn van de Turkse verkiezingen van 1 november. Daarnaast is ook het verschil met de verkiezingen van 7 juni jl. in beeld gebracht.

Vacatures

Stage: Social Media Assistent (Nederlandse Consulaat-Generaal te Istanbul)

Het Consulaat-Generaal te Istanbul is voor een periode van 4-6 maanden op zoek naar een stagiair(e) die de functie van social media assistent kan vervullen. De stage start halverwege januari 2016 en eindigt halverwege april, mei of juni 2016. Als stagiair(e) in deze functie ben je onder meer verantwoordelijk voor het schrijven van blogs, tweets en teksten voor de website. Daarnaast draai je bij verschillende evenementen mee op de afdeling Pers en Culturele Zaken.

Is je nieuwsgierigheid gewekt? Klik dan hier voor meer informatie!

Kennis van Turkije

Het Turkije Instituut is een onafhankelijke instelling die zich richt op het vergroten van kennis over Turkije bij een divers Nederlands publiek.
Volg ons ook op:   

Het Turkije Instituut werkt samen met Turkish Studies at Leiden University en Leiden University Institute for Area Studies (LIAS)

Zoekt u een Turkije-expert voor een lezing of analyse?

Bent u op zoek naar een expert op het gebied van de politieke, sociale of economische situatie in Turkije? Wij kunnen u (op weg) helpen.

Lees meer...