Het Turkije Instituut is sinds eind 2015 gesloten. Aanleiding tot dit besluit was het gebrek aan perspectief op nieuwe fondsen, mede in het licht van de ontwikkelingen in Turkije. De website (turkije-instituut.nl) is nog wel toegankelijk als informatiebron. Hierdoor zal althans een deel van de expertise die in de afgelopen acht jaar is opgebouwd behouden blijven.

Week voor de verkiezingen

2 juni 2015 - Aanstaande zondag is het zover: de Turkse parlementsverkiezingen zullen plaatsvinden. Turken die in het buitenland wonen, konden al stemmen in 54 verschillende landen in 112 stembureaus. Vanaf 8 mei kon men in Duitsland, Oostenrijk, België, Denemarken, Frankrijk en Zwitserland stemmen, terwijl Turken in Bulgarije, Italië en in Nederland van 29 tot 31 mei de tijd hadden om hun stem uit te brengen. Er wordt geschat dat zo’n één miljoen Turken in het buitenland hebben gestemd. In Nederland waren 240.000 Turken stemgerechtigd en konden stemmen in Rijswijk en in Deventer. Verwacht werd dat de opkomst in Nederland hoger zou zijn dan de 10% van vorig jaar tijdens de presidentsverkiezingen. Hoeveel Nederlandse Turken er gestemd hebben en hoe ze hebben gestemd zal echter niet bekend worden gemaakt. De stemmen worden per vliegtuig naar Turkije gestuurd en samen met alle andere stemmen geteld wanneer de stembussen in Turkije sluiten op 7 juni. 

Tijdens deze verkiezingen staan twee vragen centraal: haalt de AKP genoeg zetels om als één partij te regeren? en: haalt de pro-Koerdische HDP 10% van de stemmen om de over verkiezingsdrempel te komen? Deze twee vragen hangen direct met elkaar samen. De meeste en recentste peilingen tonen dat de AKP de verkiezingen zal winnen, maar minder stemmen  zal behalen dan tijdens de vorige verkiezingen. Het is toch mogelijk voor de AKP om 330 van de 550 parlementzetels te halen als de partij de restzetels krijgt van partijen die de verkiezingsdrempel niet halen. Met 330 zetels kan de AKP de grondwet veranderen zonder te hoeven overleggen met andere politieke partijen. Eén van de belangrijkste dingen die de AKP wil invoeren in de nieuwe grondwet is het presidentiële systeem, waarin president Erdoğan het belangrijkste politieke figuur zal zijn. De HDP is tegen het presidentiële systeem, omdat HDP-leden bang zijn dat de democratie in Turkije daarmee nog verder onder druk komt te staan. Als de HDP 10% van de stemmen haalt en in het parlement komt, zullen leden proberen de grondwet die de AKP zal voorstellen tegen te werken. De peilingen geven aan dat de HDP tussen de 9-11% van de stemmen zit. Redt de partij de 10% niet, dan gaan de restzetels naar de AKP. In 2002 bleken de restzetels voldoende om de AKP met 34,2% van de stemmen toch een zetelmeerderheid van 66% te bezorgen. Dit kwam omdat noch de nationalistische MHP, noch de Koerdische partij noch een van de andere kleinere partijen de kiesdrempel wisten te passeren.

De vele verschillende Turkse onderzoekcentra die opiniepeilingen uitbrengen, geven resultaten weer die erg uiteenlopen en het is daarom moeilijk om ze te vertrouwen. Het is daarnaast verboden om opiniepeilingen uit te brengen in de tien dagen voorafgaande aan de verkiezingen. Daarom is het vanaf nu alleen nog maar afwachten tot 7 juni. Zou u graag willen weten op welke Turkse politieke partij u zou stemmen? Doe dan de Turkse parlementsverkiezingwijzer in het Nederlands door hier te klikken.