Het Turkije Instituut is sinds eind 2015 gesloten. Aanleiding tot dit besluit was het gebrek aan perspectief op nieuwe fondsen, mede in het licht van de ontwikkelingen in Turkije. De website (turkije-instituut.nl) is nog wel toegankelijk als informatiebron. Hierdoor zal althans een deel van de expertise die in de afgelopen acht jaar is opgebouwd behouden blijven.

Verkiezingsdossier

Op zondag 7 juni zullen in Turkije algemene verkiezingen worden gehouden. Naar verwachting zal de regerende AK-partij voor de vierde keer op rij als winnaar uit de bus komen. Hun machtspositie is daarmee vrijwel onaantastbaar geworden, ook omdat de eerste rechtstreekse presidentiële verkiezingen in augustus 2014 resulteerden in een overwinning voor toenmalig Premier en partijleider, Tayyip Recep Erdoğan. De oppositie is hopeloos verdeeld in een seculier fractie (1/4 van de stemmen), een Koerdische partij (6%) en een nationalistische partij, die 13% van de stemmen binnenhaalde. Met elkaar zijn deze partijen wegens verregaande ideologische geschillen niet in staat een vuist tegen de regering te maken. Kortom, zo op het eerste oog weinig spannende verkiezingen. De zaak ligt echter wat gecompliceerder omdat de AK-partij dit keer uit is op een 2/3 meerderheid van de 550 te vergeven zetels in het parlement, teneinde de Grondwet te kunnen wijzigen. Om die meerderheid te behalen heeft de partij de steun van de Koerden nodig, die goed zijn voor ca 14-18% van de stemmen. Veelal gaan die voor een belangrijk deel naar de pro-Koerdische partij, momenteel is dat de HDP.  

Kijk voor meer informatie over de verkiezingen, analyses en handige links in ons verkiezingsdossier

Agenda

Klik hier voor een uitgebreide agenda.

16 december
Boekpresentatie:
'De Vergeten Geschiedenis van mijn Grootvader Sulayman Hadj Ali'
Geschreven door Meltem Halaceli

Woensdag 16 december, 15:00-17:15 uur; Paradiso, Weteringschans 6-8, Amsterdam 


6 januari tot en met 16 maart 2016

Om de kennis van Nederlandse studenten over het Palestijns-Israelische conflict te vergroten en om het debat te verdiepen, biedt CIDI sinds 1988 een collegereeks aan over Israels politieke situatie. De colleges zijn bedoeld voor studenten met een bijzondere interesse voor Israel en het Midden Oosten.

De reeks bestaat uit elf colleges. De docenten zijn merendeels academici verbonden aan verschillende universiteiten in Nederland en experts op deelterreinen van de politieke situatie in het Midden-Oosten. De collegereeks is van universitair niveau maar ook toegankelijk voor studenten van hogescholen en toehoorders.

Kijk voor meer informatie op cidi.nl of mail naar cidi@cidi.nl.

6 oktober 2015 tot en met 31 januari 2016

Europalia Turkey

Verkiezingsuitslag: grafieken en kaarten

De onderstaande afbeeldingen laten zien wat de resultaten zijn van de Turkse verkiezingen van 1 november. Daarnaast is ook het verschil met de verkiezingen van 7 juni jl. in beeld gebracht.

Vacatures

Stage: Social Media Assistent (Nederlandse Consulaat-Generaal te Istanbul)

Het Consulaat-Generaal te Istanbul is voor een periode van 4-6 maanden op zoek naar een stagiair(e) die de functie van social media assistent kan vervullen. De stage start halverwege januari 2016 en eindigt halverwege april, mei of juni 2016. Als stagiair(e) in deze functie ben je onder meer verantwoordelijk voor het schrijven van blogs, tweets en teksten voor de website. Daarnaast draai je bij verschillende evenementen mee op de afdeling Pers en Culturele Zaken.

Is je nieuwsgierigheid gewekt? Klik dan hier voor meer informatie!

Kennis van Turkije

Het Turkije Instituut is een onafhankelijke instelling die zich richt op het vergroten van kennis over Turkije bij een divers Nederlands publiek.
Volg ons ook op:   

Het Turkije Instituut werkt samen met Turkish Studies at Leiden University en Leiden University Institute for Area Studies (LIAS)

Zoekt u een Turkije-expert voor een lezing of analyse?

Bent u op zoek naar een expert op het gebied van de politieke, sociale of economische situatie in Turkije? Wij kunnen u (op weg) helpen.

Lees meer...