Het Turkije Instituut is sinds eind 2015 gesloten. Aanleiding tot dit besluit was het gebrek aan perspectief op nieuwe fondsen, mede in het licht van de ontwikkelingen in Turkije. De website (turkije-instituut.nl) is nog wel toegankelijk als informatiebron. Hierdoor zal althans een deel van de expertise die in de afgelopen acht jaar is opgebouwd behouden blijven.

De scheiding der machten

7 mei - 76 Politieagenten en journalisten zitten al maanden vast in afwachting van hun rechtszaak, waarvoor nog geen datum bekend is. Ze worden verdacht van het steunen van de “parallelle staat” die gevormd zou worden door aanhangers van de islamitische leider Fetullah Gülen. Leden van de AKP geloven dat Gülen de staat omver wil werpen en om zelf de macht in Turkije over te nemen. Op 25 april hebben twee rechters besloten om de 76 verdachten direct vrij te laten, maar de AKP zette bureaucratische middelen in om de vrijlating te vertragen. Een paar dagen later gaf een ander gerechtshof aan dat het besluit tot vrijlating niet volgens de juiste procedure zou zijn verlopen en de verdachten bleven in de gevangenis. De pro-Gülen media beschuldigd de AKP ervan het juridische systeem te ondermijnen door tegen het besluit van rechters in te gaan, terwijl de AKP juist zegt dat de parallelle staat de rechters corrumpeert. 

Na dit incident is er in Turkije opnieuw discussie ontstaan over de scheiding van de machten. Zühtü Arslan, die sinds februari dit jaar de voorzitter van het Constitutionele Hof is, drong in een toespraak aan dat politici het principe van de scheiding van de machten te respecteren. Het leggen van de uitvoerende, wetgevende en rechtelijke macht bij één partij zou het einde van vrijheid zijn, waarmee Arslan Montesquieu citeerde. Arslan heeft het niet alleen over de bemoeienis van de wetgevende macht met de rechterlijke macht, maar ook over het debat dat politici voeren over het presidentiële systeem. De rechter gelooft dat de nieuwe grondwet die na de verkiezingen van juni zal worden opgesteld een resultaat moet zijn van overleg met alle partijen.

De AKP daarentegen wil het presidentiële systeem invoeren en het juridische systeem hervormen. Minister-president Davutoğlu bracht vorige week het verkiezingsmanifest van de AKP uit, waarin gesproken wordt over een nieuwe juridische hervormingsstrategie. Het bestaat uit 22 grote hervormingen die de juridische onafhankelijkheid moeten versterken, de rechtspraak transparanter moeten maken en het juridische systeem sneller en efficiënter moeten laten werken. De hervormingsstrategie raadt onder andere aan om nieuwe gerechtshoven te bouwen, het notariële systeem te hervormen en pleit voor verhoging van het aantal rechters en aanklagers. Informatiebalies, persbalies en betere kennis en voorlichting over recht in het algemeen moeten de rechtbank toegankelijker maken voor burgers (lees hier meer) De nieuwe juridische hervormingsstrategie kan alleen ingevoerd worden door de AKP als ze met de verkiezingen een tweederde meerderheid behalen. Zo niet, dan zal met een van de oppositiepartijen een compromis moeten worden gesloten. Zodoende spelen de aanstaande verkiezingen een belangrijke rol in de toekomst van het juridische systeem in Turkije. 

Agenda

Klik hier voor een uitgebreide agenda.

16 december
Boekpresentatie:
'De Vergeten Geschiedenis van mijn Grootvader Sulayman Hadj Ali'
Geschreven door Meltem Halaceli

Woensdag 16 december, 15:00-17:15 uur; Paradiso, Weteringschans 6-8, Amsterdam 


6 januari tot en met 16 maart 2016

Om de kennis van Nederlandse studenten over het Palestijns-Israelische conflict te vergroten en om het debat te verdiepen, biedt CIDI sinds 1988 een collegereeks aan over Israels politieke situatie. De colleges zijn bedoeld voor studenten met een bijzondere interesse voor Israel en het Midden Oosten.

De reeks bestaat uit elf colleges. De docenten zijn merendeels academici verbonden aan verschillende universiteiten in Nederland en experts op deelterreinen van de politieke situatie in het Midden-Oosten. De collegereeks is van universitair niveau maar ook toegankelijk voor studenten van hogescholen en toehoorders.

Kijk voor meer informatie op cidi.nl of mail naar cidi@cidi.nl.

6 oktober 2015 tot en met 31 januari 2016

Europalia Turkey

Verkiezingsuitslag: grafieken en kaarten

De onderstaande afbeeldingen laten zien wat de resultaten zijn van de Turkse verkiezingen van 1 november. Daarnaast is ook het verschil met de verkiezingen van 7 juni jl. in beeld gebracht.

Vacatures

Stage: Social Media Assistent (Nederlandse Consulaat-Generaal te Istanbul)

Het Consulaat-Generaal te Istanbul is voor een periode van 4-6 maanden op zoek naar een stagiair(e) die de functie van social media assistent kan vervullen. De stage start halverwege januari 2016 en eindigt halverwege april, mei of juni 2016. Als stagiair(e) in deze functie ben je onder meer verantwoordelijk voor het schrijven van blogs, tweets en teksten voor de website. Daarnaast draai je bij verschillende evenementen mee op de afdeling Pers en Culturele Zaken.

Is je nieuwsgierigheid gewekt? Klik dan hier voor meer informatie!

Kennis van Turkije

Het Turkije Instituut is een onafhankelijke instelling die zich richt op het vergroten van kennis over Turkije bij een divers Nederlands publiek.
Volg ons ook op:   

Het Turkije Instituut werkt samen met Turkish Studies at Leiden University en Leiden University Institute for Area Studies (LIAS)

Zoekt u een Turkije-expert voor een lezing of analyse?

Bent u op zoek naar een expert op het gebied van de politieke, sociale of economische situatie in Turkije? Wij kunnen u (op weg) helpen.

Lees meer...