Het Turkije Instituut is sinds eind 2015 gesloten. Aanleiding tot dit besluit was het gebrek aan perspectief op nieuwe fondsen, mede in het licht van de ontwikkelingen in Turkije. De website (turkije-instituut.nl) is nog wel toegankelijk als informatiebron. Hierdoor zal althans een deel van de expertise die in de afgelopen acht jaar is opgebouwd behouden blijven.

De start van de verkiezingscampagnes

20 april - Met nog twee maanden te gaan tot de verkiezingen, die de regerende AK Partij waarschijnlijk weer zal winnen volgens de polls, wordt het toch spannend om te zien of het de pro-Koerdische HDP lukt om door middel van een krachtige campagne de verkiezingsdrempel van 10% te halen. Als het de HDP niet lukt, kan de AKP met een tweederde meerderheid het nieuwe parlement ingaan. De deadline voor de Turkse politieke partijen om hun kandidatenlijst voor de parlementsverkiezingen op 7 juni door te geven aan de Hoge Verkiezingsraad (YSK) was op 7 april. De YSK zal op 24 april de lijsten officieel bekendmaken, maar nu de partijen een definitieve lijst hebben, beginnen ze met hun verkiezingscampagnes.

HDP
De HDP begon haar verkiezingscampagne op 10 april. De partijleider Selahattin Dermitaş zei dat de AKP zal proberen om de spanningen tussen Koerden en de regering te doen oplopen, omdat de regerende partij bang is om zetels te verliezen aan de HDP. Dermitaş beweerde dat de HDP wel op een menselijke en vriendelijke manier campagne zal voeren. De partijleider benadrukte dat de andere politieke partijen geen vijanden zijn, maar politieke rivalen. De lijst van kandidaten die hij presenteerde, representeert diverse minderheden in Turkije waarmee de HDP hoopt 10% van de stemmen te krijgen om de verkiezingsdrempel te kunnen behalen. Van de 550 zetels in het Turkse parlement heeft de HDP er 286 voor vrouwen gereserveerd. Naast jonge en oude Koerdische leden, staan er ook kandidaten als socialisten, vrome moslims, mensen van verschillende etnische en religieuze minderheden en activisten van de LGBTI gemeente op de lijst. Selahattin Dermitaş voorspelde dat  de vrouwen van de HDP Turkije geleidelijk zullen bevrijden en jonge mensen de  verkiezingsdrempel zullen verpletteren.

CHP
De CHP is officieel begonnen met haar verkiezingscampagne op 11 april met een grote bijeenkomst in Istanbul. De partijleider Kemal Kılıçdaruğlu gaf aan dat zijn partij zich zal focussen op problemen zoals werkeloosheid, armoede, onrechtvaardigheid en ongelijkheid in Turkije. De CHP is van plan om meer dan 50 verkiezingsbijeenkomsten te houden vóór 7 juni en zal haar verkiezingsprogramma bekend maken op 19 april. De CHP is niet van plan om de regerende partij aan te vallen tijdens haar verkiezingscampagne, maar om de nadruk te leggen op hun eigen toekomstige plannen, waarvan armoedebestrijding een van de belangrijkste punten is. Een reclamespotje voor de CHP is geweigerd door de Turkse Radio Televisie (TRT), omdat het de regerende partij aan zou vallen en beledigende opmerkingen zou bevatten. De CHP reageerde op de beslissing van de TRT door aan te geven dat de zender wordt betaald van belastinggeld en daarom gelijke zendtijd moet geven aan alle partijen. De TRT weigert spotjes van de CHP, terwijl het spotjes van de AKP waar religieuze symbolen en de vlag in voorkomen (wat verboden is) wel uitzendt.

AKP
De AKP verkondigde op 15 april haar verkiezingsprogramma tijdens een evenement waarbij duizenden politici, zakenmensen en celebraties aanwezig waren. Voor de AKP is het belangrijk om deze verkiezingen genoeg zetels in het parlement te winnen om een nieuwe grondwet en het presidentiële systeem in te voeren, zonder te hoeven overleggen met andere partijen. De huidige minister-president Ahmet Davutoğlu zei dat de AKP geen gebruik zal maken van populaire propaganda tijdens de verkiezingscampagne en geen valse beloftes zal maken. Davutoğlu sprak over hoe Turkije in 2002 hulp nodig had, omdat de economie en de staat er slecht aan toe waren. Sinds de AKP aan de macht is, is dat niet meer het geval en om dat zo te houden moet de AKP weer de grootste partij in het parlement worden.

MHP
Na de verkiezingen van 2011 werd de nationalistische partij de MHP de derde grootste partij in het parlement en hoopt ook dit jaar rond de 15% van de stemmen uit te komen. Op de kandidatenlijst die de MHP leverde, stond Ekmeleddin İhsanoğlu op de eerste plaats van het tweede district van Istanbul. Hij was de rivaal van Erdoğan tijdens de presidentsverkiezingen in 2014. Celal Adan, de partij’s vicevoorzitter, staat op de tweede plaats in hetzelfde district en Mehmet Aslan, een Turkse acteur wiens kandidaatschap werd bekritiseerd binnen en buiten de partij, staat op de zesde plaats. De MHP heeft 40 vrouwelijke kandidaten (van de 550 in totaal) op de lijst en is daarmee de partij met een van de kleinste aantallen vrouwen.
De AKP en de MHP concurreren vooral in het westen van Turkije. De MHP is de enige politieke partij in het rechtse spectrum die een alternatief vormt voor de AKP. Verwacht wordt dat de MHP in de verkiezingscampagne zich zal richten op het door hen fel bekritiseerde  vredesproces tussen de regering en Koerden. Als (nationalistische) stemmers tijdens de verkiezingen vooral kijken naar het vredesproces, dan kan de MHP kiezers die voorheen op de AKP stemden, aantrekken.

Minderheden
Opmerkelijke is dat in de aanloop naar deze verkiezingen de politieke partijen zich richten op kiezers van minderheden in Turkije. De HDP kijkt verder dan de eigen Koerdische basis en heeft drie Armeense, één Assyrische en twee Yazidi kandidaten op de lijst staan. De HDP profileert zich daarmee als een partij voor iedereen. Een verassing kwam van de grootste oppositiepartij, de CHP. De CHP heeft een Armeense advocate op de eerste plaats van de kandidatenlijst in Istanbul’s tweede district gezet, wat controversieel is, omdat het kamp van Armeense genocide ontkenners binnen de CHP het grootst is. Wanneer de Armeense advocate gevraagd wordt of dat ze het in de regering over de Armeense genocide zal hebben, antwoordt ze dat de ze vraag niet waardeert en dat haar prioriteit de democratisering van Turkije is. Ook de AKP heeft één Armeense journalist op de kandidatenlijst staan.
Daarnaast strijden de CHP en de HDP om kiezers uit de Alevi gemeenschap. De AKP weet dat het die strijd al verloren heeft vanwege de 2013 Gezi Park protesten, waarbij een aantal Alevi demonstranten omkwam. Ondanks de poging om een betere vertegenwoordiging van de Turkse bevolking in het nieuwe parlement te zetten, geldt: ze mogen wel in het parlement zitten, maar als ze spreken over de problemen uit hun gemeenschap wordt dat niet gewaardeerd.