Het Turkije Instituut is sinds eind 2015 gesloten. Aanleiding tot dit besluit was het gebrek aan perspectief op nieuwe fondsen, mede in het licht van de ontwikkelingen in Turkije. De website (turkije-instituut.nl) is nog wel toegankelijk als informatiebron. Hierdoor zal althans een deel van de expertise die in de afgelopen acht jaar is opgebouwd behouden blijven.

Overwinning?

9 april 2015 - De Nederlandse journaliste Fréderike Geerdink die schrijft voor onder andere Het Parool en De Groene Amsterdammer stond op woensdag 8 april in Turkije terecht. Op 6 januari viel een antiterreureenheid van de Turkse Nationale Politie haar huis binnen in de zuidoostelijke provincie Diyarbakır en werd Geerdink gearresteerd, omdat ze was aangeklaagd voor het maken van propaganda voor een terreurorganisatie. Daarvoor kan ze tot vijf jaar celstraf krijgen. Geerdink woont sinds 2006 in Turkije en sinds 2012 in Diyarbakır, waar ze schrijft over Koerden.

Een maand voor Geerdink’s arrestatie schreef ze in een artikel: ‘een permanente wapenstilstand? Nu? Ik zou teleurgesteld zijn’. Ze uitte daarin haar frustratie over het verzoeningsproces van de overheid om een einde te maken aan geweld tussen de overheid en de PKK een de Koerdische arbeiderspartij die in Turkije op de zwarte lijst staat als terreurorganisatie. Werken van Geerdink zijn gepubliceerd in het Nederlands en Engels en onder andere op de antioverheid Turkse nieuwswebsite Diken geplaatst. Daarnaast heeft Geerdink onlangs een boek uitgegeven waarin ze schrijft over het bloedbad bij Uludere/Roboski, waarbij 35 burgers omkwamen toen een Turks vliegtuig een groep Koerdische burgers bombardeerde bij de grens met Irak in 2011. Autoriteiten geven aan dat Geerdink is aangeklaagd nadat er klachten binnen kwamen over haar vermeende steun voor de PKK. Geerdink zelf zegt dat ze niet opgeroepen heeft tot geweld en niets illegaals heeft gedaan. De Turkse aanklager lijkt het daarmee eens te zijn, want hij heeft de rechter gevraagd Geerdink niet verder te vervolgen.

Dit kwam als een verrassing voor veel mensen die in de rechtszaal aanwezig waren, waaronder vertegenwoordigers van Amnesty International, de Nederlandse en internationale journalisten verenigingen, de Nederlandse Ambassade in Ankara en lokale activisten. Eén aanklager deed onderzoek naar de zaak van Geerdink en had besloten om haar te vervolgen, maar een tweede aanklager, die de zaak presenteert in de rechtszaal, had een andere mening dan de eerste en maakte de complete verandering van aanpak mogelijk. De journaliste was aangeklaagd omdat haar stukken bestraft zouden moeten worden op basis van de Antiterrorisme Wet uit 2013, maar die is volgens de tweede aanklager niet expliciet genoeg om Geerdink te kunnen veroordelen. De hoofdrechter van Geerdink’s zaak was niet aanwezig en daarom werd de zitting geschorst tot maandag 13 april. Verwacht wordt dat Geerdink’s zaak dan afgesloten zal worden,  zonder dat de journaliste veroordeeld wordt.

Frederike Geerdink schrijft na de zitting dat ze de uitkomst van de zaak niet als een overwinning ziet. Haar zaak liep toevallig een goed af, maar collega’s die net zo onschuldig zijn als zij, zijn wel bestraft. De Antiterrorisme Wet kan namelijk ook makkelijk door de vage bewoording het recht van vrijheid van meningsuiting schenden. De zaak toont de totale willekeur aan, die typisch is voor het Turkse justitiële apparaat. De aanklacht tegen Geerdink is fel veroordeeld door internationale organisaties die zich zorgen maken over de stand van zaken rond de vrijheid van pers en meningsuiting in Turkije. Ze geven aan dat de aanklacht in strijd is met het internationaal recht en de internationale verdragen, die zijn geratificeerd door Turkije.

Update 17 april:
Fréderike Geerdink is op 13 april zoals verwacht vrijgesproken. Op 14 april heeft een Turkse aanklager de journaliste laten weten dat hij in hoger beroep gaat tegen de vrijspraak. De aanklager kan pas in hoger beroep gaan wanneer deze zaak is afgerond. Zelf twitterde Geerdink: “Ik vertelde vrienden na mijn vrijspraak: ik heb het gevoel dat de staat me niet zo makkelijk zal laten gaan. Et voila.” 

Klik voor meer informatie op de volgende links:
Amnesty International - door Marjanne de Haan 
Beacon reader - door Fréderike Geerdink
Daily Sabah

Agenda

Klik hier voor een uitgebreide agenda.

16 december
Boekpresentatie:
'De Vergeten Geschiedenis van mijn Grootvader Sulayman Hadj Ali'
Geschreven door Meltem Halaceli

Woensdag 16 december, 15:00-17:15 uur; Paradiso, Weteringschans 6-8, Amsterdam 


6 januari tot en met 16 maart 2016

Om de kennis van Nederlandse studenten over het Palestijns-Israelische conflict te vergroten en om het debat te verdiepen, biedt CIDI sinds 1988 een collegereeks aan over Israels politieke situatie. De colleges zijn bedoeld voor studenten met een bijzondere interesse voor Israel en het Midden Oosten.

De reeks bestaat uit elf colleges. De docenten zijn merendeels academici verbonden aan verschillende universiteiten in Nederland en experts op deelterreinen van de politieke situatie in het Midden-Oosten. De collegereeks is van universitair niveau maar ook toegankelijk voor studenten van hogescholen en toehoorders.

Kijk voor meer informatie op cidi.nl of mail naar cidi@cidi.nl.

6 oktober 2015 tot en met 31 januari 2016

Europalia Turkey

Verkiezingsuitslag: grafieken en kaarten

De onderstaande afbeeldingen laten zien wat de resultaten zijn van de Turkse verkiezingen van 1 november. Daarnaast is ook het verschil met de verkiezingen van 7 juni jl. in beeld gebracht.

Vacatures

Stage: Social Media Assistent (Nederlandse Consulaat-Generaal te Istanbul)

Het Consulaat-Generaal te Istanbul is voor een periode van 4-6 maanden op zoek naar een stagiair(e) die de functie van social media assistent kan vervullen. De stage start halverwege januari 2016 en eindigt halverwege april, mei of juni 2016. Als stagiair(e) in deze functie ben je onder meer verantwoordelijk voor het schrijven van blogs, tweets en teksten voor de website. Daarnaast draai je bij verschillende evenementen mee op de afdeling Pers en Culturele Zaken.

Is je nieuwsgierigheid gewekt? Klik dan hier voor meer informatie!

Kennis van Turkije

Het Turkije Instituut is een onafhankelijke instelling die zich richt op het vergroten van kennis over Turkije bij een divers Nederlands publiek.
Volg ons ook op:   

Het Turkije Instituut werkt samen met Turkish Studies at Leiden University en Leiden University Institute for Area Studies (LIAS)

Zoekt u een Turkije-expert voor een lezing of analyse?

Bent u op zoek naar een expert op het gebied van de politieke, sociale of economische situatie in Turkije? Wij kunnen u (op weg) helpen.

Lees meer...