Het Turkije Instituut is sinds eind 2015 gesloten. Aanleiding tot dit besluit was het gebrek aan perspectief op nieuwe fondsen, mede in het licht van de ontwikkelingen in Turkije. De website (turkije-instituut.nl) is nog wel toegankelijk als informatiebron. Hierdoor zal althans een deel van de expertise die in de afgelopen acht jaar is opgebouwd behouden blijven.

Koning Salman, a new best friend?

10 maart 2015 - Een bekend Turks gezegde is ‘de enige vriend van een Turk is een andere Turk’. Dit wordt ondersteund door een poll van het PEW Onderzoek Centrum uit 2012, waarbij 78% van de Turken een positief beeld had van het eigen land. Uit een enquête van het PEW uit 2013 kwam naar voren  dat het beeld dat de meeste Turken hebben bij andere landen vooral negatief is. Israël was het land waarvoor Turken de grootste afkeer uitten, maar liefst 86% van de ondervraagden had een negatief beeld bij de voormalige strategische partner. Israël werd gevolgd door Iran (75%) en door de VS en Rusland (beide 73%). Het land dat het meest positieve reacties verwierf was Saoedi-Arabië, waarbij 26% van de Turken een positief beeld heeft.  

Deze positieve waardering voor Saoedi-Arabië werd de afgelopen periode niet ingegeven door goede diplomatieke betrekkingen met Riyad. Het bezoek dat president Erdoğan van 28 februari tot 2 maart aan Saudi Arabië bracht om met de nieuwe koning Abdul-Aziz al-Saud Salman te praten over regionale zaken werd door diplomaten geïnterpreteerd als een poging van Ankara om na jaren van achteruitgang weer een sterkere positie in het Midden-Oosten te verkrijgen. Voor de Turkse President bood het bezoek een mogelijkheid om te laten zien dat Turkije niet zo geïsoleerd is in de regio als zijn tegenstanders beweren.

Veel nieuwe gezichtspunten heeft Erdoğan tijdens zijn bezoek niet in kunnen brengen, de Saoediërs volgen immers hun eigen pragmatische koers op  het terrein van regionaal beleid. Bovendien hebben zij Turkije minder nodig dan de Turken hen. Koning Salman richt zich primair op Egypte, president al-Sisi was tegelijkertijd met Erdoğan op bezoek in Saudi Arabië. Sommigen denken daarom dat de Saoediërs proberen te bemiddelen tussen de twee landen. Het lijkt alsof de Egyptenaren openstaan voor betere banden met Turkije, maar Erdoğan liet desgevraagd weten dat er nog veel positieve stappen genomen moeten worden voordat hij zelfs maar al-Sisi wil ontmoeten. De Turkse president gaf aan dat zijn bezoek niet alleen gaat over Egypte, maar ook over Syrië, Palestina, Libië, Jemen en de strijd tegen terrorisme.

Saoedi-Arabië probeert samen met andere voornamelijk soennitische landen een blok te vormen tegen het sji’itsche Iran dat steeds meer invloed heeft op Irak, Syrië, Libanon en buurland Jemen. Om die reden hecht Riyad  veel waarde aan goede banden met Egypte en Turkije. Het zal niet de band met Egypte schaden door tegen Cairo in te gaan, zoals Turkije wel heeft gedaan. Erdoğan heeft echter in een interview gezegd dat de slechte relatie die Turkije heeft met Egypte niet de band met Saudi Arabië zal overschaduwen. Tijdens het bezoek van Erdoğan aan Riyad zijn beide landen het eens geworden over een plan waarbij ze de Syrische oppositie tegen president Assad meer zullen steunen. Koning Salman heeft ook aangegeven dat hij Ankara zal steunen om een no-fly zone boven Syrië in te stellen. 

Het plan van Turkije om de oppositie in Syrië te steunen zal van de VS niet veel steun krijgen, omdat die het IS probleem voorop stellen. Teneinde hun belangen veilig te stellen moet de VS twee van de drie grootmachten in het Midden-Oosten (Iran, Turkije en Israël) te vriend houden. Turkije wordt steeds minder interessant voor de VS, vanwege de binnenlandse controverse over bijvoorbeeld democratie en de verslechterende economie. In plaats daarvan lijkt het waarschijnlijk dat ze zich meer gaan richten op landen als Israël en Iran. De Israëlische minister-president Netanyahu gaf op 3 maart een toespraak in het Huis van Afgevaardigden in de VS waarin hij zich uitsprak tegen een deal over het nucleaire beleid van Iran. De nonchalante reactie van president Obama op de kritiek heeft laten zien dat hij vastberaden is om banden aan te halen met Iran. Dat land kan een belangrijke partner zijn in de strijd tegen ISIS, een rol die Turkije weigert zolang de VS hen niet steunen in hun streven de Syrische president al-Assad tot aftreden te dwingen. 

Agenda

Klik hier voor een uitgebreide agenda.

16 december
Boekpresentatie:
'De Vergeten Geschiedenis van mijn Grootvader Sulayman Hadj Ali'
Geschreven door Meltem Halaceli

Woensdag 16 december, 15:00-17:15 uur; Paradiso, Weteringschans 6-8, Amsterdam 


6 januari tot en met 16 maart 2016

Om de kennis van Nederlandse studenten over het Palestijns-Israelische conflict te vergroten en om het debat te verdiepen, biedt CIDI sinds 1988 een collegereeks aan over Israels politieke situatie. De colleges zijn bedoeld voor studenten met een bijzondere interesse voor Israel en het Midden Oosten.

De reeks bestaat uit elf colleges. De docenten zijn merendeels academici verbonden aan verschillende universiteiten in Nederland en experts op deelterreinen van de politieke situatie in het Midden-Oosten. De collegereeks is van universitair niveau maar ook toegankelijk voor studenten van hogescholen en toehoorders.

Kijk voor meer informatie op cidi.nl of mail naar cidi@cidi.nl.

6 oktober 2015 tot en met 31 januari 2016

Europalia Turkey

Verkiezingsuitslag: grafieken en kaarten

De onderstaande afbeeldingen laten zien wat de resultaten zijn van de Turkse verkiezingen van 1 november. Daarnaast is ook het verschil met de verkiezingen van 7 juni jl. in beeld gebracht.

Vacatures

Stage: Social Media Assistent (Nederlandse Consulaat-Generaal te Istanbul)

Het Consulaat-Generaal te Istanbul is voor een periode van 4-6 maanden op zoek naar een stagiair(e) die de functie van social media assistent kan vervullen. De stage start halverwege januari 2016 en eindigt halverwege april, mei of juni 2016. Als stagiair(e) in deze functie ben je onder meer verantwoordelijk voor het schrijven van blogs, tweets en teksten voor de website. Daarnaast draai je bij verschillende evenementen mee op de afdeling Pers en Culturele Zaken.

Is je nieuwsgierigheid gewekt? Klik dan hier voor meer informatie!

Kennis van Turkije

Het Turkije Instituut is een onafhankelijke instelling die zich richt op het vergroten van kennis over Turkije bij een divers Nederlands publiek.
Volg ons ook op:   

Het Turkije Instituut werkt samen met Turkish Studies at Leiden University en Leiden University Institute for Area Studies (LIAS)

Zoekt u een Turkije-expert voor een lezing of analyse?

Bent u op zoek naar een expert op het gebied van de politieke, sociale of economische situatie in Turkije? Wij kunnen u (op weg) helpen.

Lees meer...