Het Turkije Instituut is sinds eind 2015 gesloten. Aanleiding tot dit besluit was het gebrek aan perspectief op nieuwe fondsen, mede in het licht van de ontwikkelingen in Turkije. De website (turkije-instituut.nl) is nog wel toegankelijk als informatiebron. Hierdoor zal althans een deel van de expertise die in de afgelopen acht jaar is opgebouwd behouden blijven.

Turkse schrijver en activist Kemal overleden

2 maart 2015 - De beroemde Turkse schrijver Yaşar Kemal is afgelopen zaterdag overleden. Hij was op 14 januari opgenomen in het ziekenhuis in Istanbul. Kemal is 92 jaar geworden. 

Kemal had zowel een Turkse als een Koerdische achtergrond. Hij werd geboren in 1923 in de zuidelijke provincie Osmaniye. Hij was blind aan één oog als gevolg van een ongeluk met een mes op vijfjarige leeftijd. Hij begon zijn carrière als briefschrijver in dorpen voor mensen die analfabeet waren. Vervolgens werd hij journalist en uiteindelijk schrijver.

Toen Kemal journalist werd voor de Cumhuriyet krant, verhuisde hij naar Istanbul waar hij zich bezig hield met linkse politieke activiteit. Hij werd lid van de Turkse Arbeiders Partij (TİP) en zette een Marxistisch tijdschrift op. In 1950 is Kemal op beschuldiging van het verspreiden van communistische propaganda vastgezet. Hoewel dergelijke beschuldigingen nog een aantal keren zouden voorkomen, werd hij later vrijgesproken van alle beschuldigingen. Kemal stelde zijn werk in dienst van het proletariaat. Tijdens een interview in 1971 zei hij: “Ik ben tegen degenen die mensen onderdrukken en uitbuiten. Ik ben tegen degenen die het geluk van het volk tegengaat. Ik ben ertegen met mijn kunst en met mijn hele leven.”

Kemal publiceerde zijn eerste boek Ağıtlar (ballades) in 1943. Het was een verzameling volksverhalen. Zijn eerste eigen verhalen werden gepubliceerd in 1950. Zijn boek İnce Memed (Mehmed, mijn havik) kwam uit in 1955 en werd uitgegeven in 40 talen, waaronder in het Nederlands. Het verhaal uit kritiek op de maatschappij en haar waarden.  Hij schreef meer dan twintig novellen en vele korte verhalen. Kemal’s verhalen gaan vaak over het plattelandsleven in het berggebied in het zuiden van Turkije, maar ook over de strijd om mensenrechten. Hij wordt geprezen voor het recreëerden van het Turks als een literaire taal. Enkele werken zijn verfilmd of zijn in het theater te zien geweest. Kemal won vele nationale en internationale prijzen, waaronder de Legion d’Honneur, en hij was de eerste kandidaat van Turkije voor de Nobelprijs voor de Literatuur. Kemal wordt vandaag begraven in Istanbul.

 

Analyses Turkije Instituut

Het Turkije Instituut publiceert regelmatig analyses over de actualiteit in Turkije