Het Turkije Instituut is sinds eind 2015 gesloten. Aanleiding tot dit besluit was het gebrek aan perspectief op nieuwe fondsen, mede in het licht van de ontwikkelingen in Turkije. De website (turkije-instituut.nl) is nog wel toegankelijk als informatiebron. Hierdoor zal althans een deel van de expertise die in de afgelopen acht jaar is opgebouwd behouden blijven.

Turkse schrijver en activist Kemal overleden

2 maart 2015 - De beroemde Turkse schrijver Yaşar Kemal is afgelopen zaterdag overleden. Hij was op 14 januari opgenomen in het ziekenhuis in Istanbul. Kemal is 92 jaar geworden. 

Kemal had zowel een Turkse als een Koerdische achtergrond. Hij werd geboren in 1923 in de zuidelijke provincie Osmaniye. Hij was blind aan één oog als gevolg van een ongeluk met een mes op vijfjarige leeftijd. Hij begon zijn carrière als briefschrijver in dorpen voor mensen die analfabeet waren. Vervolgens werd hij journalist en uiteindelijk schrijver.

Toen Kemal journalist werd voor de Cumhuriyet krant, verhuisde hij naar Istanbul waar hij zich bezig hield met linkse politieke activiteit. Hij werd lid van de Turkse Arbeiders Partij (TİP) en zette een Marxistisch tijdschrift op. In 1950 is Kemal op beschuldiging van het verspreiden van communistische propaganda vastgezet. Hoewel dergelijke beschuldigingen nog een aantal keren zouden voorkomen, werd hij later vrijgesproken van alle beschuldigingen. Kemal stelde zijn werk in dienst van het proletariaat. Tijdens een interview in 1971 zei hij: “Ik ben tegen degenen die mensen onderdrukken en uitbuiten. Ik ben tegen degenen die het geluk van het volk tegengaat. Ik ben ertegen met mijn kunst en met mijn hele leven.”

Kemal publiceerde zijn eerste boek Ağıtlar (ballades) in 1943. Het was een verzameling volksverhalen. Zijn eerste eigen verhalen werden gepubliceerd in 1950. Zijn boek İnce Memed (Mehmed, mijn havik) kwam uit in 1955 en werd uitgegeven in 40 talen, waaronder in het Nederlands. Het verhaal uit kritiek op de maatschappij en haar waarden.  Hij schreef meer dan twintig novellen en vele korte verhalen. Kemal’s verhalen gaan vaak over het plattelandsleven in het berggebied in het zuiden van Turkije, maar ook over de strijd om mensenrechten. Hij wordt geprezen voor het recreëerden van het Turks als een literaire taal. Enkele werken zijn verfilmd of zijn in het theater te zien geweest. Kemal won vele nationale en internationale prijzen, waaronder de Legion d’Honneur, en hij was de eerste kandidaat van Turkije voor de Nobelprijs voor de Literatuur. Kemal wordt vandaag begraven in Istanbul.

 

Agenda

Klik hier voor een uitgebreide agenda.

16 december
Boekpresentatie:
'De Vergeten Geschiedenis van mijn Grootvader Sulayman Hadj Ali'
Geschreven door Meltem Halaceli

Woensdag 16 december, 15:00-17:15 uur; Paradiso, Weteringschans 6-8, Amsterdam 


6 januari tot en met 16 maart 2016

Om de kennis van Nederlandse studenten over het Palestijns-Israelische conflict te vergroten en om het debat te verdiepen, biedt CIDI sinds 1988 een collegereeks aan over Israels politieke situatie. De colleges zijn bedoeld voor studenten met een bijzondere interesse voor Israel en het Midden Oosten.

De reeks bestaat uit elf colleges. De docenten zijn merendeels academici verbonden aan verschillende universiteiten in Nederland en experts op deelterreinen van de politieke situatie in het Midden-Oosten. De collegereeks is van universitair niveau maar ook toegankelijk voor studenten van hogescholen en toehoorders.

Kijk voor meer informatie op cidi.nl of mail naar cidi@cidi.nl.

6 oktober 2015 tot en met 31 januari 2016

Europalia Turkey

Verkiezingsuitslag: grafieken en kaarten

De onderstaande afbeeldingen laten zien wat de resultaten zijn van de Turkse verkiezingen van 1 november. Daarnaast is ook het verschil met de verkiezingen van 7 juni jl. in beeld gebracht.

Vacatures

Stage: Social Media Assistent (Nederlandse Consulaat-Generaal te Istanbul)

Het Consulaat-Generaal te Istanbul is voor een periode van 4-6 maanden op zoek naar een stagiair(e) die de functie van social media assistent kan vervullen. De stage start halverwege januari 2016 en eindigt halverwege april, mei of juni 2016. Als stagiair(e) in deze functie ben je onder meer verantwoordelijk voor het schrijven van blogs, tweets en teksten voor de website. Daarnaast draai je bij verschillende evenementen mee op de afdeling Pers en Culturele Zaken.

Is je nieuwsgierigheid gewekt? Klik dan hier voor meer informatie!

Kennis van Turkije

Het Turkije Instituut is een onafhankelijke instelling die zich richt op het vergroten van kennis over Turkije bij een divers Nederlands publiek.
Volg ons ook op:   

Het Turkije Instituut werkt samen met Turkish Studies at Leiden University en Leiden University Institute for Area Studies (LIAS)

Zoekt u een Turkije-expert voor een lezing of analyse?

Bent u op zoek naar een expert op het gebied van de politieke, sociale of economische situatie in Turkije? Wij kunnen u (op weg) helpen.

Lees meer...