Het Turkije Instituut is sinds eind 2015 gesloten. Aanleiding tot dit besluit was het gebrek aan perspectief op nieuwe fondsen, mede in het licht van de ontwikkelingen in Turkije. De website (turkije-instituut.nl) is nog wel toegankelijk als informatiebron. Hierdoor zal althans een deel van de expertise die in de afgelopen acht jaar is opgebouwd behouden blijven.

Dinsdag 11 november: 50 jaar migratie

In 2014 is het 50 jaar geleden dat Nederland een z.g. ‘wervingsverdrag’ sloot met Turkije over het werven van Turkse gastarbeiders voor de Nederlandse arbeidsmarkt. In een uiterst informatief boek ontsluit Şahin Yıldırım aan de hand van 50 portretten de herinneringen van deze Turkse pioniers en van de Nederlanders die hen opvingen, begeleidden en hun collega’s werden.

50 Jaar na dato lijkt een mooi moment om te zien hoe deze voormalige gastarbeiders en hun kinderen en kleinkinderen in Nederland hun weg gevonden hebben. Bevinden ze zich mentaal tussen beide landen in, zoals velen uit de eerste generatie die de ene helft van het jaar in Turkije doorbrengen en de andere helft van het jaar hier wonen? Is het waar dat velen uit de tweede generatie liever in Turkije zouden willen wonen? Komt dat omdat Turkije zo’n kansrijk land is of zijn er vooral push factoren vanuit Nederland in het spel? Over deze en andere vragen gaan we op 11 november in Leiden het gesprek aan met Şahin Yıldırım, prof. dr. Leo Lucassen, Ibrahim Yerden en Kıvılcım Özmen.

Locatie: Lipsius gebouw, zaal 28 (Cleveringaplaats 1, 2311 BD, Leiden)

Tijdstip: 19.00 – 21.00

Aanmelden graag via aanmeldingen@turkije-instituut.nl

Programma

19.00 - Inloop

19.20 - Welkomstwoord Lily Sprangers, Directeur Turkije-Instituut 

19.25 - Inleiding door Şahin Yıldırım, schrijver boek ’50 jaar, 50 verhalen', projectleider bij het Turks                         Museum Nederland

19.35 - De Sociale Atlas van Turkse Nederlanders door Ibrahim Yerden, cultureel                                                     antropoloog en onderzoeker aan de Universiteit van Amsterdam.

19.55 - Paneldiscussie over integratie, participatie, racisme en diversiteit met Prof. Dr. Leo Lucassen,                       professor Labour and Migration aan de Universiteit van Leiden en onderzoeksdirecteur bij het                       International Institute for Social History in Amsterdam, en Kıvılcım Özmen, onderzoekster bij                       IDTV.DOCS en maakster van de documentaire ‘Ijzeren Vogel’, over de eerste generatie                                 migrantenvrouwen uit Turkije en Marokko.

20.35 - Uitreiking boek '50 jaar, 50 verhalen'

20.45 - Einde bijeenkomst

 

Agenda

16 december 2015

Boekpresentatie 'De Vergeten Geschiedenis van mijn Grootvader
Sulayman Hadj Ali

door: Meltem Halaceli

Namens de uitgever:
Meltem Halaceli komt met de ontdekking van de verloren gewaande memoires van haar opa Sulayman Hadj Ali, een alawiet, op het spoor van een verborgen geschiedenis. Om te begrijpen wat haar grootvader als dienstplichtig soldaat in het Osmaanse leger in de Eerste Wereldoorlog heeft doorgemaakt, moet ze op reis naar zijn geboortestad Adana, in het zuiden van het huidige Turkije. En om te begrijpen wat oorlog is, gaat ze naar Beiroet. Terwijl ze het dagboek in het Nederlands vertaalt (en deels in dit boek publiceert) ontdekt ze verborgen kanten van haar afkomst. Hadj Ali’s geschiedenis heeft een enorme invloed gehad en bepaalt haar eigen identiteit. Door de recente ontwikkelingen in Syrië is die geschiedenis bovendien hoogst actueel. De periode waarin haar grootvader leefde was een scharnierpunt in de geschiedenis van het Midden-Oosten, en de invloed ervan is nog lang niet uitgewerkt…

Locatie: Paradiso, Weteringschans 6-8, Amsterdam
Tijd: 15:00-17:15 uur

6 oktober 2015 tot en met 31 januari 2016

Europalia Turkey

Uitzonderlijke kunstwerken uit de grootste Turkse musea, de fine fleur van de hedendaagse kunst, hedendaagse en traditionele dans, co-creaties, klassieke muziek, electronische muziek, literaire evenementen, een focus op film... van 6 oktober 2015 tot 31 januari 2016, worden al deze facetten van dit veelzijdige en fascinerende land getoond in België en de omliggende regio's.

Klik hier voor de website, waar u het gehele programma kunt vinden.