Het Turkije Instituut is sinds eind 2015 gesloten. Aanleiding tot dit besluit was het gebrek aan perspectief op nieuwe fondsen, mede in het licht van de ontwikkelingen in Turkije. De website (turkije-instituut.nl) is nog wel toegankelijk als informatiebron. Hierdoor zal althans een deel van de expertise die in de afgelopen acht jaar is opgebouwd behouden blijven.

Het nieuwe kabinet

1 september - De nieuwe premier van Turkije, Ahmet Davutoğlu, heeft afgelopen vrijdag het nieuwe kabinet bekendgemaakt. De samenstelling van het kabinet is grotendeels hetzelfde gebleven. Minister van Financiën Mehmet Şimsek, minister van Economische Zaken Nihat Zeybekçi en viceministers Ali Babacan en Bülent Arınç behielden allen hun functie. De functie van minister voor Familie en Sociale Zaken blijft in handen van Ayşenur İslam, tevens de enige vrouw in het kabinet. 

Davutoğlu’s opvolger als minister van Buitenlande Zaken is Mevlüt Çavuşoğlu, in het vorige kabinet werkzaam als minister voor Europese Zaken. Nieuw in het kabinet is Çavuşoğlu’s opvolger als EU-minister Volkan Bozkır, voorheen werkzaam als voorzitter van de Commissie Buitenlandse Zaken in het Turkse Parlement. Verder zijn er 3 andere namen aan het kabinet toegevoegd: Yalçın Akdoğan en Numan Kurtulmuş zijn beide aangesteld als viceminister en Nurettin Canikli is benoemd tot minister van Douane en Handel.

De minieme verandering in het kabinet zou een voorbode kunnen zijn voor continuïteit in het beleid van de AKP. Davutoğlu, van oudsher een trouwe bondgenoot en vertrouweling van Erdoğan, heeft tijdens het AKP-congres op 27 augustus kenbaar gemaakt in harmonie samen te zullen werken met president Erdoğan en  voor eenheid binnen de partij te willen zorgen.  Dit, in combinatie met Erdoğan’s intentie om de presidentsbevoegdheden uit te breiden, wijst op continuering van het conservatief-islamitisch beleid dat onder Erdoğan gevoerd werd. Tegenstanders van Erdoğan hebben kenbaar gemaakt te vrezen voor aan harder autoritair optreden.

De beëdiging van het kabinet komt ten tijde van verminderde economische groei en regionale spanningen. De opmars van IS (Islamitische Staat) vormt een directe bedreiging voor Turkije’s veiligheid en de continue toestroom van Syrische vluchtelingen zorgt voor groeiende frictie binnen de Turkse samenleving. Een ander agendapunt is Turkije’s toetreding tot de Europese Unie. Hoewel de relatie tussen Turkije en de EU de afgelopen jaren bekoeld is, heeft Davutoğlu tijdens het partijcongres aangegeven dat lidmaatschap nog steeds een doel is.

Analyses Turkije Instituut

Het Turkije Instituut publiceert regelmatig analyses over de actualiteit in Turkije