Het Turkije Instituut is sinds eind 2015 gesloten. Aanleiding tot dit besluit was het gebrek aan perspectief op nieuwe fondsen, mede in het licht van de ontwikkelingen in Turkije. De website (turkije-instituut.nl) is nog wel toegankelijk als informatiebron. Hierdoor zal althans een deel van de expertise die in de afgelopen acht jaar is opgebouwd behouden blijven.

Het nieuwe kabinet

1 september - De nieuwe premier van Turkije, Ahmet Davutoğlu, heeft afgelopen vrijdag het nieuwe kabinet bekendgemaakt. De samenstelling van het kabinet is grotendeels hetzelfde gebleven. Minister van Financiën Mehmet Şimsek, minister van Economische Zaken Nihat Zeybekçi en viceministers Ali Babacan en Bülent Arınç behielden allen hun functie. De functie van minister voor Familie en Sociale Zaken blijft in handen van Ayşenur İslam, tevens de enige vrouw in het kabinet. 

Davutoğlu’s opvolger als minister van Buitenlande Zaken is Mevlüt Çavuşoğlu, in het vorige kabinet werkzaam als minister voor Europese Zaken. Nieuw in het kabinet is Çavuşoğlu’s opvolger als EU-minister Volkan Bozkır, voorheen werkzaam als voorzitter van de Commissie Buitenlandse Zaken in het Turkse Parlement. Verder zijn er 3 andere namen aan het kabinet toegevoegd: Yalçın Akdoğan en Numan Kurtulmuş zijn beide aangesteld als viceminister en Nurettin Canikli is benoemd tot minister van Douane en Handel.

De minieme verandering in het kabinet zou een voorbode kunnen zijn voor continuïteit in het beleid van de AKP. Davutoğlu, van oudsher een trouwe bondgenoot en vertrouweling van Erdoğan, heeft tijdens het AKP-congres op 27 augustus kenbaar gemaakt in harmonie samen te zullen werken met president Erdoğan en  voor eenheid binnen de partij te willen zorgen.  Dit, in combinatie met Erdoğan’s intentie om de presidentsbevoegdheden uit te breiden, wijst op continuering van het conservatief-islamitisch beleid dat onder Erdoğan gevoerd werd. Tegenstanders van Erdoğan hebben kenbaar gemaakt te vrezen voor aan harder autoritair optreden.

De beëdiging van het kabinet komt ten tijde van verminderde economische groei en regionale spanningen. De opmars van IS (Islamitische Staat) vormt een directe bedreiging voor Turkije’s veiligheid en de continue toestroom van Syrische vluchtelingen zorgt voor groeiende frictie binnen de Turkse samenleving. Een ander agendapunt is Turkije’s toetreding tot de Europese Unie. Hoewel de relatie tussen Turkije en de EU de afgelopen jaren bekoeld is, heeft Davutoğlu tijdens het partijcongres aangegeven dat lidmaatschap nog steeds een doel is.

Agenda

Klik hier voor een uitgebreide agenda.

16 december
Boekpresentatie:
'De Vergeten Geschiedenis van mijn Grootvader Sulayman Hadj Ali'
Geschreven door Meltem Halaceli

Woensdag 16 december, 15:00-17:15 uur; Paradiso, Weteringschans 6-8, Amsterdam 


6 januari tot en met 16 maart 2016

Om de kennis van Nederlandse studenten over het Palestijns-Israelische conflict te vergroten en om het debat te verdiepen, biedt CIDI sinds 1988 een collegereeks aan over Israels politieke situatie. De colleges zijn bedoeld voor studenten met een bijzondere interesse voor Israel en het Midden Oosten.

De reeks bestaat uit elf colleges. De docenten zijn merendeels academici verbonden aan verschillende universiteiten in Nederland en experts op deelterreinen van de politieke situatie in het Midden-Oosten. De collegereeks is van universitair niveau maar ook toegankelijk voor studenten van hogescholen en toehoorders.

Kijk voor meer informatie op cidi.nl of mail naar cidi@cidi.nl.

6 oktober 2015 tot en met 31 januari 2016

Europalia Turkey

Verkiezingsuitslag: grafieken en kaarten

De onderstaande afbeeldingen laten zien wat de resultaten zijn van de Turkse verkiezingen van 1 november. Daarnaast is ook het verschil met de verkiezingen van 7 juni jl. in beeld gebracht.

Vacatures

Stage: Social Media Assistent (Nederlandse Consulaat-Generaal te Istanbul)

Het Consulaat-Generaal te Istanbul is voor een periode van 4-6 maanden op zoek naar een stagiair(e) die de functie van social media assistent kan vervullen. De stage start halverwege januari 2016 en eindigt halverwege april, mei of juni 2016. Als stagiair(e) in deze functie ben je onder meer verantwoordelijk voor het schrijven van blogs, tweets en teksten voor de website. Daarnaast draai je bij verschillende evenementen mee op de afdeling Pers en Culturele Zaken.

Is je nieuwsgierigheid gewekt? Klik dan hier voor meer informatie!

Kennis van Turkije

Het Turkije Instituut is een onafhankelijke instelling die zich richt op het vergroten van kennis over Turkije bij een divers Nederlands publiek.
Volg ons ook op:   

Het Turkije Instituut werkt samen met Turkish Studies at Leiden University en Leiden University Institute for Area Studies (LIAS)

Zoekt u een Turkije-expert voor een lezing of analyse?

Bent u op zoek naar een expert op het gebied van de politieke, sociale of economische situatie in Turkije? Wij kunnen u (op weg) helpen.

Lees meer...