Het Turkije Instituut is sinds eind 2015 gesloten. Aanleiding tot dit besluit was het gebrek aan perspectief op nieuwe fondsen, mede in het licht van de ontwikkelingen in Turkije. De website (turkije-instituut.nl) is nog wel toegankelijk als informatiebron. Hierdoor zal althans een deel van de expertise die in de afgelopen acht jaar is opgebouwd behouden blijven.

Erdoğan beëdigd als president

29 augustus - Gisteren heeft premier Erdoğan voor het parlement de presidentiele eed afgelegd en is daarmee  officieel president van Turkije. De dag ervoor had Erdoğan het partijleiderschap op het AKP congres al aan Davutoğlu overgedragen, die het nieuwe kabinet moet gaan samenstellen. De leden van de grootste oppositiepartij CHP boycotten de inauguratie van Erdoğan en verlieten de zaal voor de beëdiging had plaatsgevonden.

 

Na het uitspreken van de eed, waarin de nieuwe president zweert het voortbestaan en de eenheid van de republiek te waarborgen en trouw te blijven aan de principes van de seculiere staat, bracht Erdoğan traditiegetrouw ook een bezoek aan het mausoleum van Atatürk, de grondlegger van de seculiere republiek. ‘Sinds jouw dood is de band tussen het presidentsambt en het volk verzwakt. Ik heb er vertrouwen in dat mijn ambtstermijn het volk de mogelijkheid biedt om de president te omarmen en de staat gelegenheid biedt het volk te omarmen.’ schreef Erdoğan in het gastenboek. Vervolgens vertrok het gezelschap naar het presidentieel paleis in Çankaya waar Gül een korte toespraak hield alvorens het ambt aan Erdoğan over te dragen. ‘Ik voel me vereerd dat ik dit ambt kan overdragen aan Erdoğan met wie ik al 40 jaar bevriend ben en met wie ik 14 jaar geleden de AKP oprichtte om van Turkije een sterker en welvarender land te maken’. aldus voormalig president Gül. Erdoğan op zijn beurt zei dat hij nog regelmatig zal terugvallen op de ervaring en expertise van Gül. Ook zei hij trots te zijn op zijn nieuwe functie maar zich te realiseren welke verantwoordelijkheden dit met zich meebrengt.

Het zijn deze verantwoordelijkheden waar de oppositie zich zorgen om maakt en ook deels de reden voor de boycot van de CHP. Volgens CHP-leider Kılıçdaroğlu heeft Erdoğan de grondwet al geschonden omdat hij weigerde afstand te doen van zijn partij nadat hij op 10 augustus tot president verkozen was. De grondwet gebiedt de president onafhankelijk te zijn en boven de partijen te staan, Erdoğan heeft echter al meerdere malen aangegeven geen afstand te zullen nemen van zijn partij. Wat Kılıçdaroğlu betreft zal het respect van zijn partij jegens Erdoğan afhangen van diens trouw aan de grondwet en zijn onpartijdigheid. Voorlopig zijn de relaties tussen de AKP en de oppositie gespannen. Voordat de CHP leden de zaal verlieten, had een CHP-lid een boekje met de grondwet naar voren geslingerd en tijdens de eed weigerde een MHP parlementariër om te gaan staan. Van de oppositie was HDP medevoorzitter Selahattin Demirtaş de enige die applaudisseerde toen Erdoğan de eed aflegde.

Na de officiële bezoeken en ceremonies ontving Erdoğan zijn buitenlandse gasten met een receptie gevolgd door een diner. Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans vertegenwoordigde Nederland op deze gelegenheid waar meer dan 90 buitenlandse vertegenwoordigers bij aanwezig waren.

Agenda

Klik hier voor een uitgebreide agenda.

16 december
Boekpresentatie:
'De Vergeten Geschiedenis van mijn Grootvader Sulayman Hadj Ali'
Geschreven door Meltem Halaceli

Woensdag 16 december, 15:00-17:15 uur; Paradiso, Weteringschans 6-8, Amsterdam 


6 januari tot en met 16 maart 2016

Om de kennis van Nederlandse studenten over het Palestijns-Israelische conflict te vergroten en om het debat te verdiepen, biedt CIDI sinds 1988 een collegereeks aan over Israels politieke situatie. De colleges zijn bedoeld voor studenten met een bijzondere interesse voor Israel en het Midden Oosten.

De reeks bestaat uit elf colleges. De docenten zijn merendeels academici verbonden aan verschillende universiteiten in Nederland en experts op deelterreinen van de politieke situatie in het Midden-Oosten. De collegereeks is van universitair niveau maar ook toegankelijk voor studenten van hogescholen en toehoorders.

Kijk voor meer informatie op cidi.nl of mail naar cidi@cidi.nl.

6 oktober 2015 tot en met 31 januari 2016

Europalia Turkey

Verkiezingsuitslag: grafieken en kaarten

De onderstaande afbeeldingen laten zien wat de resultaten zijn van de Turkse verkiezingen van 1 november. Daarnaast is ook het verschil met de verkiezingen van 7 juni jl. in beeld gebracht.

Vacatures

Stage: Social Media Assistent (Nederlandse Consulaat-Generaal te Istanbul)

Het Consulaat-Generaal te Istanbul is voor een periode van 4-6 maanden op zoek naar een stagiair(e) die de functie van social media assistent kan vervullen. De stage start halverwege januari 2016 en eindigt halverwege april, mei of juni 2016. Als stagiair(e) in deze functie ben je onder meer verantwoordelijk voor het schrijven van blogs, tweets en teksten voor de website. Daarnaast draai je bij verschillende evenementen mee op de afdeling Pers en Culturele Zaken.

Is je nieuwsgierigheid gewekt? Klik dan hier voor meer informatie!

Kennis van Turkije

Het Turkije Instituut is een onafhankelijke instelling die zich richt op het vergroten van kennis over Turkije bij een divers Nederlands publiek.
Volg ons ook op:   

Het Turkije Instituut werkt samen met Turkish Studies at Leiden University en Leiden University Institute for Area Studies (LIAS)

Zoekt u een Turkije-expert voor een lezing of analyse?

Bent u op zoek naar een expert op het gebied van de politieke, sociale of economische situatie in Turkije? Wij kunnen u (op weg) helpen.

Lees meer...