Het Turkije Instituut is sinds eind 2015 gesloten. Aanleiding tot dit besluit was het gebrek aan perspectief op nieuwe fondsen, mede in het licht van de ontwikkelingen in Turkije. De website (turkije-instituut.nl) is nog wel toegankelijk als informatiebron. Hierdoor zal althans een deel van de expertise die in de afgelopen acht jaar is opgebouwd behouden blijven.

Premier Erdoğan wordt Turkije’s twaalfde president

11 augustus 2014 - Al in de eerste ronde is premier Erdoğan met 51,8% gisteren verkozen tot president. De belangrijkste oppositiekandidaat, Ihsanoğlu was goed voor zo’n 38% en Koerdische kandidaat Demirtaş behaalde bijna 10% van de stemmen. Na drie ambtstermijnen als premier zal Erdoğan op 28 augustus worden beëdigd als president en heeft daarmee de hoogste positie binnen het politieke spectrum verworven.

 

Nog geen 75% van de stemgerechtigden ging naar de stembus gisteren; zo’n 13 miljoen stemgerechtigden bleven thuis. Het is daarmee de laagste opkomst in de afgelopen 12 jaar. Tot zijn beëdiging op 28 augustus is hij nog gewoon premier en partijleider. Door een leemte in de grondwet, die wel het beëindigen van de relatie met de partij en de functie als parlementslid voorschrijft maar hier geen duidelijke termijn aan verbindt, kan Erdoğan tot 28 augustus premier en partijleider blijven. Pas als hij op deze datum de presidentiële eed aflegt en het presidentsambt bekleedt, zal zijn functie als premier en parlementslid daadwerkelijk komen te vervallen. Het is niet de eerste keer in de Turkse politieke geschiedenis dat de functies van premier en president door één en dezelfde persoon zijn vervuld. Onder andere Ismet İnönü (als opvolger van Atatürk) en Turgut Özal werden na hun premierschap president.

Al toen slechts de helft van de stemmen geteld was, werd Erdoğan’s overwinning duidelijk. Vanuit Istanbul, waar hij zelf zijn stem had uitgebracht, vloog hij naar Ankara om ‘s avonds laat vanaf het balkon van het partijgebouw zijn overwinningstoespraak te houden. Zijn toon was een stuk milder dan gewoonlijk en hij riep op tot verzoening. ‘Iedereen heeft gewonnen vandaag, niet alleen zij die op mij gestemd hebben. Ik zal de president van het hele volk zijn, niemand heeft verloren vandaag. Heel Turkije heeft gewonnen en niet alleen Turkije, ook Damascus, Bagdad en Gaza hebben gewonnen. Laten we de spanningen en de conflictcultuur in het oude Turkije laten.’, aldus de nieuwe president. 

Nu zal de AKP knopen moeten doorhakken over de toekomst van de partij. Vandaag werd bekend gemaakt dat de AKP op 27 augustus een congres zal houden, een voorlopige aanwijzing dat Erdoğan vooralsnog niet van plan is om Gül als opvolger te kiezen. Gül neemt immers pas een dag later afscheid van het presidentsambt, als president is het hem niet toegestaan het congres bij te wonen. Gül zou dit eventueel kunnen voorkomen door zelf eerder zijn ontslag in te dienen en voor het congres begint partijlidmaatschap aan te vragen. In dat geval kan Erdoğan niet als partijleider deelnemen aan het congres omdat hij dan Gül op moet volgen en krijgt Gül de kans om de nieuwe partijleider te worden. Het blijft gissen of Gül zijn opvolger op dergelijke manier in de wielen wil rijden.

Om veel wisselingen, tijdelijke constructies en onzekerheid binnen de partij te voorkomen zal Erdoğan er wellicht voor kiezen om de landelijke verkiezingen van juni 2015 te vervroegen naar november of december dit jaar. Dat geeft de nieuwe premier een duidelijk mandaat. De komende dagen zullen uitwijzen welke koers de AKP zal varen en ook meer licht werpen op de al dan niet waarschijnlijkheid van vervroegde verkiezingen. 


- - - - - -

Nu premier Erdoğan zijn positie als premier nog niet heeft opgegeven maar tegelijkertijd de nieuwe president is, publiceerde de satire krant Zaytung op social media de volgende foto: een 'balkon selfie' van premier Erdoğan met president Erdoğan. 

Agenda

Klik hier voor een uitgebreide agenda.

16 december
Boekpresentatie:
'De Vergeten Geschiedenis van mijn Grootvader Sulayman Hadj Ali'
Geschreven door Meltem Halaceli

Woensdag 16 december, 15:00-17:15 uur; Paradiso, Weteringschans 6-8, Amsterdam 


6 januari tot en met 16 maart 2016

Om de kennis van Nederlandse studenten over het Palestijns-Israelische conflict te vergroten en om het debat te verdiepen, biedt CIDI sinds 1988 een collegereeks aan over Israels politieke situatie. De colleges zijn bedoeld voor studenten met een bijzondere interesse voor Israel en het Midden Oosten.

De reeks bestaat uit elf colleges. De docenten zijn merendeels academici verbonden aan verschillende universiteiten in Nederland en experts op deelterreinen van de politieke situatie in het Midden-Oosten. De collegereeks is van universitair niveau maar ook toegankelijk voor studenten van hogescholen en toehoorders.

Kijk voor meer informatie op cidi.nl of mail naar cidi@cidi.nl.

6 oktober 2015 tot en met 31 januari 2016

Europalia Turkey

Verkiezingsuitslag: grafieken en kaarten

De onderstaande afbeeldingen laten zien wat de resultaten zijn van de Turkse verkiezingen van 1 november. Daarnaast is ook het verschil met de verkiezingen van 7 juni jl. in beeld gebracht.

Vacatures

Stage: Social Media Assistent (Nederlandse Consulaat-Generaal te Istanbul)

Het Consulaat-Generaal te Istanbul is voor een periode van 4-6 maanden op zoek naar een stagiair(e) die de functie van social media assistent kan vervullen. De stage start halverwege januari 2016 en eindigt halverwege april, mei of juni 2016. Als stagiair(e) in deze functie ben je onder meer verantwoordelijk voor het schrijven van blogs, tweets en teksten voor de website. Daarnaast draai je bij verschillende evenementen mee op de afdeling Pers en Culturele Zaken.

Is je nieuwsgierigheid gewekt? Klik dan hier voor meer informatie!

Kennis van Turkije

Het Turkije Instituut is een onafhankelijke instelling die zich richt op het vergroten van kennis over Turkije bij een divers Nederlands publiek.
Volg ons ook op:   

Het Turkije Instituut werkt samen met Turkish Studies at Leiden University en Leiden University Institute for Area Studies (LIAS)

Zoekt u een Turkije-expert voor een lezing of analyse?

Bent u op zoek naar een expert op het gebied van de politieke, sociale of economische situatie in Turkije? Wij kunnen u (op weg) helpen.

Lees meer...