Het Turkije Instituut is sinds eind 2015 gesloten. Aanleiding tot dit besluit was het gebrek aan perspectief op nieuwe fondsen, mede in het licht van de ontwikkelingen in Turkije. De website (turkije-instituut.nl) is nog wel toegankelijk als informatiebron. Hierdoor zal althans een deel van de expertise die in de afgelopen acht jaar is opgebouwd behouden blijven.

Gezamenlijke kandidaat CHP en MHP bekend

17 juni 2014 - De presidentsverkiezingen in augustus komen gestaag dichterbij. Nadat de AKP eerder gezegd had in mei naar voren te komen met hun kandidatuur is de bekendmaking uitgesteld door de mijnramp in Soma en escalerende situatie in buurland Irak. Dat de belangrijkste oppositiepartijen CHP en MHP gisteren, gezamenlijk, al naar voren kwamen met hun kandidaat was daarom verrassend. Ekmeleddin İhsanoğlu zal zich namens de oppositie (behouden de HDP, de pro-Koerdische partij) verkiesbaar stellen als presidentskandidaat. 

İhsanoğlu, geboren in 1943 in Caïro, wetenschapper en oud-diplomaat, is de voormalig secretaris-generaal van de Organisatie voor Islamitische Samenwerking (OIC). Door de beide oppositiepartijen werd hij naar voren geschoven onder de noemer ‘de Grote Verzoening’. Dat is ook zijn grote voordeel: hij heeft het potentieel om de anti-Erdoğan segmenten te verenigen zonder daarbij de zwevende kiezers op de flanken die overwegen AKP te stemmen, van zich te vervreemden. Van oorsprong komt zijn familie uit Yozgat, gelegen in het hart van Centraal Anatolië. Bovendien past zijn achtergrond bij de functie van een staatshoofd, die boven de partijpolitiek behoort te staan en verbindend moet werken. Als oud voorzitter van de OIC weet hij hoe het is om bruggen te slaan. Daarbij is hij welbekend in het Midden-Oosten. Wel was er op zijn functioneren als Secretaris-Generaal van de OIC kritiek dat hij te lang passief bleef in met name de burgeroorlog in Syrië.

Zijn grootste uitdaging is om in korte tijd landelijke bekendheid te generen. En voor de nationalistische achterban van de CHP en MHP die ontevreden zijn met zijn profiel rest er weinig keus, want als gekozen moet worden tussen Erdoğan of İhsanoğlu kunnen ze niet anders dan stemmen voor İhsanoğlu. Misschien kan de hechte vriendschap tussen de vader van İhsanoğlu en Mehmet Akif, de dichter van het Turkse volkslied, de ultra-rechtse MHP aanhanger over de streep trekken.

Analyses Turkije Instituut

Het Turkije Instituut publiceert regelmatig analyses over de actualiteit in Turkije