RECENTE BLOGS

TOTAL SECLUSION WINT FLINTY'S TROFEE!

"16 December stond in het teken van de Flinty's Trofee. Zoals bekend gaat de winnaar door naar de 4e voorronde van de Rob Acda Award..."

TONY CLIFTON WINT! WAT VINDEN ZIJ?

"De drie jonge honden van Tony Clifton hebben hun overwinning van de tweede ronde inmiddels verwerkt. 
Deze broodnuchtere gasten bruisen van energie en hebben één doel: Fun! Overal fun!"  

BABOOSHKA BLIKT TERUG OP WINNEN EERSTE VOORRONDE


"Wij hebben er heel veel zin in! de finale spelen is al een prijs op zich en we gaan er ook gewoon van genieten! We hebben wel nog wat kleine verassingen in petto die ontbraken bij de eerste voorronde maar wil je weten wat dat is, dan moet je gewoon een kaartje kopen en komen kijken naar ons!" 


PATRO UNIVERSITY EDITIE 24 OKTOBER

"Maandag, 24 oktober, vind de eerste editie van het nieuwe seizoen Patro University plaats, in het nieuwe oefenruimte complex Slachthuis." 
Bird Control vliegt naar de finale & LowaddictsSoundsystem wint de publieksprijs

Bird Control vliegt naar de finale & LowaddictsSoundsystem wint de publieksprijs

De vierde en laatste voorronde van Rob Acda Award 2014/ 2015 is geweest. We gaan het 20ste seizoen alweer bijna afsluiten met de finale op 20 maart. Maar laten we voor we ons opwarmen voor de finale, eerst nog even de balans opmaken van afgelopen vrijdagavond. Een avond vol muzikaal talent. 

De avond wordt geopend met de pittige rocksound van Scare the Bear, ondersteund door visuals. De band staat relaxed op het podium en doet lekker zijn ding terwijl het publiek de zaal binnen druppelt. De zanger van de band met een punkrock look heeft een stem die past bij het genre. De band sluit de set af met een nummer met een mooie boodschap: ‘We moeten wat liever met elkaar omgaan in plaats van elkaar over hoop te schieten.’

LowaddictsSoundsystem is de 2e act van de avond. De downtempo, elektronische muziek gemaakt door Dillan, wordt op creatieve wijze neergezet. Zo wordt de set ondersteund door toffe visuals die doen denken aan de albumcovers van Phaeleh en wordt de zang ieder nummer door een ander gedaan. Zeker met de beat en zang in het laatste nummer laat Lowaddicts Soundsystem zien wat het in huis heeft. De juryprijs krijgt Dillan niet, maar met 600 stemmen van het publiek weet hij wel de publieksprijs binnen te slepen, wat maakt dat ook hij een plek in de finale heeft.

Dillan had niet verwacht dat de spannende race om de publieksprijs zo zou aflopen. “We hebben heel veel gedaan aan promoten op social media, maar het spande er echt om. We liepen de hele tijd gelijk op met Laid to Waiste en toen de stemming op zijn einde liep, schoot onze score omhoog.” De samenwerking met de zanger en twee zangeressen is heel spontaan ontstaan. “We kennen elkaar van onze studie en de samenwerking is er een beetje ingerold.” Dillan kan het nog steeds niet helemaal bevatten dat hij 20 maart in de finale staat, maar hij gaat er helemaal voor. “We gaan zeker door met de vocals, als het goed is, wordt dit ook nog een beetje uitgebreid. En ik heb nog een leuke uitbreiding voor tijdens de finale, maar dat zien jullie dan.”

De derde act van de avond brengt ons in de sferen van de Nederlandse romantische komedie. De vrolijke en poppy sound van Aina en haar vierkoppige band zou het prima doen als soundtrack van een film als ‘Alles is liefde’ en wordt deze avond met veel plezier overgebracht. Zowel de zangeres als de rest van de band staan vrolijk mee te bewegen op de muziek en de variatie in tempo in de nummers maakt het optreden aangenaam. 

De winnaar van deze voorronde verschijnt als vierde op het podium. De vier mannen van Bird Control brengen de zaal meteen terug naar begin jaren 70 met hun rocksound, die hier en daar psychedelische invloeden heeft. Het gebruik van de synthesizer is een fijne toevoeging aan de set die de band neerzet. Grappig dat de zanger in pak is, iets wat je niet zo gauw bij dit genre zou verwachten. Het laatste nummer van de set heeft een spannende opbouw met mysterieuze overgangen, die het publiek in zijn greep houdt.

Gyo Kretz is de vijfde act van de avond. Zanger Gyo staat duidelijk niet voor het eerst op het podium en is de eerste deze avond die de interactie met het publiek flink aanpakt. Een oude bekende die in de formatie meespeelt, is de saxofonist Lucas van Ee (van o.a. Les Enfants Dur, Baptist & Bade) die ons iedere keer weer weet te verrassen met zijn strakke spel. De zes gasten staan vrolijk op het podium met de muziek mee te bouncen, net als de knot van de zanger. Met een combinatie van pop, rock en een vleugje hip-hop weet deze band de zaal in beweging te krijgen, maar valt helaas niet in de prijzen. Wel geeft de jury aan onder de indruk te zijn van Gyo’s gitaarspel.

Na het chille bouncen van act nummer vijf wordt de zaal compleet wakker geschud door de laatste act van de avond, de metalband Laid to Waste. Opvallend is het grunten van de zanger, dat hij zo goed als het hele optreden doet. Hoe doe je dat? Bij het zien en horen krijg je toch spontaan kriebel in je keel? Maar deze gast weet duidelijk hoe het moet. De jongens krijgen het voor elkaar om het publiek de tribune op te blazen met hun krachtige muziek. Op een aantal gasten voor het podium na, die toch liever doen wat hoort tijdens een optreden als deze, het bouwen van een pit.

De mannen van Bird Control hebben nog geen idee wie ze tegenover zich hebben tijdens de finale. Ze hadden ook eigenlijk niet verwacht dat ze de voorronde zouden winnen. “Ik heb de dag van de finale wel vrijgehouden in m’n agenda, maar had echt niet verwacht dat we zouden winnen.”, vertelt Siebe Bluijs, de bassist. “Een paar jaar geleden werden we niet geselecteerd en konden we niet mee doen.” De bandleden hebben elkaar zo’n 6 jaar geleden ontmoet in volgens hen het leukste café van Haarlem, dat niet meer bestaat, het Melkwoud. Daar spraken ze met elkaar over muziek en besloten samen te gaan spelen. De finale winnen zien de gasten wel zitten, net als spelen op Bevrijdingspop. “Ik ging altijd trouw naar Bevrijdingspop, maar de laatste jaren vind ik de line-up niet meer zo interessant en experimenteel. Dus misschien kunnen wij daar een mooie aanvulling op zijn.”, aldus Jip van der Duin, de drummer.

Vrijdag 20 maart is de finale in de Grote Zaal van Patronaat. Tijdens deze avond zullen de vijf winnaars van de voorrondes strijden om de Rob Acda Award te winnen. De winnaar mag Bevrijdingpop 2015 openen en ontvangt nog wat andere leuke prijzen. Tickets zijn hier al verkrijgbaar.

 

Auteur: Nadieh Bindels