RECENTE BLOGS

TOTAL SECLUSION WINT FLINTY'S TROFEE!

"16 December stond in het teken van de Flinty's Trofee. Zoals bekend gaat de winnaar door naar de 4e voorronde van de Rob Acda Award..."

TONY CLIFTON WINT! WAT VINDEN ZIJ?

"De drie jonge honden van Tony Clifton hebben hun overwinning van de tweede ronde inmiddels verwerkt. 
Deze broodnuchtere gasten bruisen van energie en hebben één doel: Fun! Overal fun!"  

BABOOSHKA BLIKT TERUG OP WINNEN EERSTE VOORRONDE


"Wij hebben er heel veel zin in! de finale spelen is al een prijs op zich en we gaan er ook gewoon van genieten! We hebben wel nog wat kleine verassingen in petto die ontbraken bij de eerste voorronde maar wil je weten wat dat is, dan moet je gewoon een kaartje kopen en komen kijken naar ons!" 


PATRO UNIVERSITY EDITIE 24 OKTOBER

"Maandag, 24 oktober, vind de eerste editie van het nieuwe seizoen Patro University plaats, in het nieuwe oefenruimte complex Slachthuis." 
Baptist “Dit is echt pas het begin, vanaf nu gaan we keihard door!”

Baptist “Dit is echt pas het begin, vanaf nu gaan we keihard door!”

Elektronische live duo Baptist (Dimitri Opstal en Matthijs Koster) mag zich bij The Hype, FunkAbilities (de voorganger van Chef’Special) en K-Oz collective voegen want alleen hen lukte het om zowel de juryprijs als de publieksprijs tijdens een finale van de Rob Acda Award mee naar huis te nemen. Alsof dat nog niet genoeg is won Baptist ook de betaalde optredens op Young Art Festival en Mixtream Festival. “Ik geloof het nog steeds niet!”, zegt Matthijs.

De overwinning hebben de jongens gevierd met goede vrienden. “Eigenlijk helemaal niet zo rock ’n roll”, zegt Dimitri, “we hebben het gewoon gevierd met vrienden in Patronaat. Het werd overigens wel echt laat, na vijven was ik pas thuis.”

Dat het duo überhaupt een prijs zouden winnen hadden ze alleen maar stiekem gehoopt, want het blijft natuurlijk appels met peren vergelijken. “Ik had het echt niet verwacht. Qua show en met de hele visuals-set eromheen had ik nog wel durven dromen dat we op één van de festivals mochten spelen, maar dat we op twee van de drie festivals mogen spelen, de publieksprijs én de juryprijs zouden winnen had ik echt nooit durven dromen!”, legt Dimitri uit.

Na het ontvangen van de feedback die de jury Baptist gaf naar aanleiding van hun optreden in de vierde voorronde, zijn de mannen hard aan de slag gegaan met o.a. de uitbreiding van Lucas Rebiere (saxofonist) als derde man en nog meer live-elementen. “We hebben de hele set opnieuw opgebouwd”, zegt Dimitri. Naast veel repeteren en het opzetten van de set werd ook hard aan de veelgeprezen visuals gewerkt samen met 14K Visuals. “We zijn begonnen met het maken van personalized visuals. Dit waren de timelapse opnames met ons op de grote markt die te zien waren aan het begin van ons optreden”.

Baptist wilde al lange tijd heel graag met een koor werken en gebruikte de finale om dit idee echt uit te werken. “Ik heb me vooral beziggehouden met het maken van een compositie voor een koor, dit vertalen naar bladmuziek, het opzetten van een koortje en natuurlijk de compositie instuderen”, legt Matthijs uit. Dat het nummer in de smaak viel bij het publiek ontging ook Dimitri niet. “Je merkte echt dat bij ons laatste nummer het met koor dat mensen een wow-gevoel hadden.’

Het duo ziet vooral de meerwaarde in feedback van de jury op lange termijn. “We hebben nu een goede start gemaakt met het creëren van een geheel als show. Qua composities, opbouw, gebruik van live-elementen en visuals begint het steeds meer de vorm te krijgen die we Baptist kunnen noemen”, legt Matthijs uit.

De finale dag zelf was spannend, maar de sfeer goed. “De sfeer was erg relaxed, ook onderling bij alle artiesten”, zegt Dimitri. Dat de sfeer goed zat bleek al tijdens de loting. “We waren eigenlijk als derde ingeloot, maar Who vs Who wilde met ons ruilen. We hadden totaal geen moeite met de avond afsluiten.”

Het openen van Bevrijdingspop is voor Baptist de eerste grote uitdaging. “Het is best eng, je opent op een groot festival waar we puur op muziek moeten spelen.” Matthijs is het daarmee eens. “Ik weet nog wel dat ik op 6 of 7 jaar geleden voor het eerste echt met vrienden naar Bevrijdingspop ging. Toen was het nog een hele belevenis om zúlke grote artiesten op zo’n groot podium te zien. En tegelijkertijd geeft het ook zoveel energie iets vets neer te gaan zetten.”

Naast Bevrijdingspop kunnen we nog veel meer verwachten van Baptist. “Naast de festivals optredens die we gewonnen hebben, verwacht ik ook nog een EP”, zegt Dimitri. “Het leuke aan onze muziek is dat er over elk instrument/geluid wordt nagedacht en dat dit ook elke keer weer kan worden veranderd. We willen dan ook dat onze set goed aansluit op de locatie waar we spelen. En wat we gewoon ontzettend gaaf vinden is een groots decor met grootse visuals samen met een knallende set dus daar gaan we op door bouwen!”, voegt Matthijs toe.

Het winnen van de Rob Acda Award 2012/2013 betekend veel voor Baptist. “Ik denk dat er nu gewoon deuren opengaan”, benadrukt Dimitri. “Dit is echt pas het begin, vanaf nu gaan we keihard door!”, zegt Matthijs.